Kauza řidičáky: k pěti obviněným mohou přibýt desítky dalších

11.6.2012
Autor:

Motorky, auta, autobusy i nákladní vozy – všechny tyto dopravní prostředky mohou v České republice řídit tisíce šoférů bez toho, aby řádně složili zkoušky. Zatím bylo v obludném korupčním případu zadrženo pět osob. Jde o zkušebního komisaře z Mariánských Lázní a čtyři majitele autoškol, a to z Chebska, Mariánských Lázní a Prahy.

„Budeme prověřovat několik tisíc absolventů kurzů na řidičské oprávnění na všechny kategorie,“ uvedl Jiří Vopálenský, krajský šéf odboru hospodářské kriminálky. Jak podotkl, v hledáčku mají řidiče z celé České republiky. Ačkoliv je zatím obviněno jen pět osob, brzy k nim mohou přibýt i další, a to desítky, možná i stovky, kteří z nelegálního obchodu profitovali. Co se týká „rychlostudentů“, zatím budou policisté prověřovat ty, kteří měli složit zkoušky v předchozích dvou letech. Podle Vopálenského je ale možné, že půjde případ ještě dál. „To ale ukáže až další šetření,“ podotkl s tím, že kriminalisté při domovních prohlídkách našli desetitisíce listinného materiálu, kterým se teď budou muset probrat. Případ se tak prý potáhne měsíce.

Podle krajského šéfa odboru hospodářské kriminálky to ale neznamená, že by všichni, kteří absolvovali kurz v Mariánských Lázních nebo u daných autoškol, nezvládli kurz řádně. Jak podotkl, policie má páky na to zjistit, který student nechtěl učením ztrácet čas. „Tací řidiči jsou dohledatelní,“ potvrdil s tím, že s nimi pak Ministerstvo dopravy zahájí správní řízení na odebrání řidičského oprávnění. Jestli to bude jejich jediný trest, bude s největší pravděpodobností záležet na soudu.

Podle policistů nemá obludnost a společenská nebezpečnost případu v České republice obdoby. Ze začátku mělo vypadat o selhání několika málo jednotlivců. „Když byly odvysílané první reportáže, tak například v Mariánských Lázních nestačili policisté vyřizovat žádosti o schůzku s kriminalisty,“ podotkl Vopálenský. Jeden z obviněných si měl dokonce oddechnout, že je policisté odhalili. Šlo prý totiž o rozjetý vlak, ze kterého se nedalo vystoupit.

A jak případ začal? Podle kriminalistů přišly první indicie z řad občanů, kteří na nekalé praktiky upozornili. Kolik ale měly řidičáky bez studia stát, nechtějí policisté specifikovat. Cena se lišila prý podle toho, o jaké oprávnění šlo. Mluví se ale o tom, že mělo jít o v průměru trojnásobek ceny kurzu.

Jak sdělila mluvčí policie Andrea Kávová, žadatelé o řidičské oprávnění nemuseli například zpracovávat zkušební testy, účastnit se povinné výuky, jízd či závěrečných zkoušek.

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT