Článek iDnes – Radní zradil . O dividendách z Chevaku hlasoval jinak, než ho pověřili

12.7.2012
Autor:

Mariánskolázeňský radní Petr Horký se při hlasování o dividendách vodárenské  firmy Chevak neřídil doporučením městské rady. Hlasoval opačně a změnil tím  poměr sil.

Na červnové valné hromadě tak s převahou jednoho hlasu odvolali tři členy představenstva a odložili výplatu dividend pro akcionáře.Výsledek hlasování byl pro mnohé překvapením. Až nyní se ale ukázalo, že  právě zástupce města Mariánské Lázně, radní Petr Horký z ČSSD, rozhodování  svým hlasem ovlivnil.

Mariánské Lázně se tak jako třetí největší akcionář Chevaku s podílem 15,54  procenta nečekaně kvůli Horkému přidaly na stranu měst Cheb, Aš a Františkovy  Lázně. A proti asi třiceti malým obcím na Chebsku a německému akcionáři  Gelsenwasser AG.

Městská rada v Mariánských Lázních přitom den před tím Horkému jasně uložila, aby nepodpořil odvolání  tří členů představenstva na návrh Františkových Lázní. A také aby v ostatních  bodech programu hlasoval pro, tedy mimo jiné pro rozdělení zisku a výplatu dividend.

Horký se ale vždy buď zdržel, nebo hlasoval proti. S jeho přispěním se poměr  hlasů přehoupl ve prospěch zbývajících tří měst.

„Právník města prověří, jak moc pan Horký překročil své pravomoci a jak moc  pro něj bylo usnesení městské rady závazné,“ řekl mariánskolázeňský radní  Oldřich Tobrman (Změna pro Mariánské Lázně). Myslí si, že jeho kolega usnesení  porušil.

„Není to otázka trestně právní, ale věc svědomí pana Horkého,“ podotkl  zastupitel Mariánských Lázní Jindřich Horáček. Vysvětlení, které Horký dodatečně svým kolegům podal, Tobrmana neuspokojilo. „Budeme o tom ještě jednat v  koalici,“ dodal Tobrman. Starosta Zdeněk Král z ODS není k Horkému tak přísný. Žádný trest – například  odvolání z rady – pro něj navrhovat nebude. Koalice ODS, ČSSD a dalších dvou  stran je ve městě poměrně křehká.

„Kolega se rozhodl asi pod tlakem okolností jinak. A že byl starosta  Františkových Lázní zvolen do představenstva Chevaku, v tom žádný problém  nevidím,“ řekl Král.

Mají obavy ze  zvýšení cen

Starostové některých malých obcí se bojí změny kurzu ve vedení Chevaku a  ústupu od solidární jednotné ceny vody v okrese.

„Pokud nové představenstvo nebude chtít v malých vesnicích provozovat vodovod a kanalizaci,  může u nás cena vodného a stočného klidně několikanásobně vzrůst,“ řekla  starostka Tří Seker Dagmar Strnadová.

Pokud by výplatu dividend neschválila valná hromada ani na podzim, porušila  by se tím dohoda s německým akcionářem. Ten do Chevaku vstoupil v roce 1998 a získal 30 procentní podíl výměnou za hotovost 300 milionů korun. Sumu má německý akcionář postupně získat na dividendách zpět. Hrozí, že  by svou investici bránil v dlouhotrvajících sporech.

Horkého verze

Přestože usnesení rady znělo jasně, Horký si ho vykládá jinak. Podle něho se  rada v předstihu bavila o změně v představenstvu Chevaku. Z diskuse prý  vyplynulo, že čas pro odvolání ředitelky Michaely Polidarové, ekonomického ředitele Radomila Golda a Otakara Skaly z představenstva přijde, až bude výměna  lépe připravena.

„Před jednáním valné hromady jsem se sešel se zástupci ostatních tří měst a  výsledek byl, že s těmito změnami nebudeme čekat. A tak jsem se rozhodl  hlasovat, jak jsem hlasoval,“ vysvětlil Horký. Jeho slova ale popírá  mariánskolázeňský radní Oldřich Tobrman. „Žádná taková výměna plánována  nebyla,“ oponuje Horkému.
Zdroj: http://vary.idnes.cz/radni-hlasoval-po-svem-a-podporil-tak-zmeny-v-chevaku-pcw-/vary-zpravy.aspx?c=A120710_1801764_vary-zpravy_slv

 

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT