Pneumokok si opět vybírá svou krutou daň

25.9.2012
Autor:

Praha, 25. září 2012 – Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje má od začátku roku do 36. týdne hlášeno již 10 případů nákaz závažným  pneumokokovým onemocněním. Nejvíce nakažených je evidováno v okrese Karlovy Vary (celkem 7 případů). Hlášeno je již také jedno úmrtí. Žebříček vedou Karlovy Vary.

Za prvních 8 měsíců letošního roku bylo v České republice hlášeno 205 případů invazivního pneumokokového onemocnění (dle dat Krajských hygienických stanic). Podle regionálních statistik jsou hlášeny případy z celé republiky. „Začátkem září měla Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje hlášena již deset případů nákazy invazivním neumokokovým onemocněním. Postiženo bylo sedm mužů a tři ženy. Sedm případů bylo zaznamenáno v okrese Karlovy Vary, v Chebu se vyskytly případy dva a v Sokolově jeden“, uvedla Bc. Petra Jirkovská, vedoucí protiepidemického oddělení, ÚP Karlovy Vary KHS Karlovarského
kraje.

Průběh onemocnění

První příznaky invazivního pneumokokového onemocnění jsou podobná chřipce – teplota, zimnice, třesavka, bolesti hlavy a zvracení. Právě proto jsou pneumokoková onemocnění velmi zrádná. Pneumokok postihuje jednotlivé orgány a způsobuje  závažné záněty středouší, těžké zápaly plic i pneumokokové meningitidy. V Karlovarském kraji se pneumonie neboli zápal plic, vyskytla v pěti případech, dále byly zaznamenány dva případy meningitidy a tři případy sepse. Bakterie, která se dostane do krevního řečiště, postupuje v organismu velmi rychle, nemocnému jde o čas. Zvláště u malých dětí a starších osob může mít onemocnění velmi
závažný průběh. „V případě Karlovarského  kraje byly postiženy čtyři osoby starší 60 let, jeden muž následkům onemocnění  podlehl,“ dodala Bc. Petra Jirkovská. V případě podezření nákazy  pneumokokovou infekcí je důležité včas vyhledat lékaře, který nasadí efektivní  léčbu.

Nejspolehlivější ochranou je očkování

Onemocnění  pneumokokovou infekcí lze předejít dostupným očkováním. Pro nejmenší děti jsou v současné době na trhu k dostání dvě vakcíny. Očkovací látka pokrývající  základní spektrum deseti sérotypů, která je plně hrazená státem a vakcína  s rozšířeným spektrem třinácti sérotypů, na kterou je nutné si doplatit. Podle dostupných dat se mezi hlášenými případy v celé České republice objevuje  sérotyp pneumokoka 19A, proti kterému chrání jen třináctivalentní komplexnější  sérum.

Přehled hlášených případů v Karlovarském  kraji podle okresů (do 36. týdne 2012)

 

Okres Celkem
Karlovy Vary 7
Cheb 2
Sokolov 1
Celkem 10

Zdroj: KHS Karlovarského kraje

 

 

Invazivní pneumokoková onemocnění

Streptococcus pneumoniae  neboli pneumokok je bakterie, kterou je běžně osídlena sliznice úst, nosu a  horních cest dýchacích u mnoha lidí. Pneumokoka má ve svém nosohltanu více než  10 % zdravých dospělých a až 60 % dětí. Pneumokok těmto nosičům nezpůsobuje žádné problémy. Pokud ale dojde k oslabení obranných mechanismů člověka například při viróze, mohou pneumokoky proniknout do míst, kam nepatří, a způsobit tam závažnou infekci – například do plic, kde způsobí pneumonii (zápal  plic), nebo na mozkové obaly, kde způsobí meningitidu. Z méně závažných infekcí  způsobují pneumokoky především zánět středního ucha (otitidu) u dětí. Inkubační  doba (čas mezi vniknutím bakterie do těla a objevením se prvních příznaků)  pneumokokového onemocnění je 1-3 dny. Jedná se o kapénkovou infekci, to znamená, že se přenáší zejména těsným kontaktem, při kýchání, kašlání. Nakazit se je možné od člověka s pneumokokovou infekcí nebo od bacilonosiče.

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT