iDnes:V Mariánských Lázních zůstane třetina akutních lůžek, souhlasila VZP

3.1.2013
Autor:

Obě strany se shodly na kompromisním návrhu pětileté smlouvy mezi VZP a nemocnicí. Vyplývá z něj, že nepřetržitá služba na chirurgické ambulanci bude ještě minimálně pět sloužit lidem v mariánskolázeňské nemocnici.

Počet  akutních lůžek se ale výrazně sníží. Pravděpodobně skončí i vyhlášené urologické  oddělení, které by letos oslavilo 100 let od svého založení. Původně pojišťovny chtěly všech 87 akutních lůžek v Mariánských Lázních a  jejich převedení na lůžka následné péče. Ve čtvrtek však majitelé nemocnice a  největší zdravotnické pojišťovny našli společnou řeč.

„Kompromis spočívá v zachování 27 akutních lůžek interního oddělení a služeb  laboratoře. Akutní lůžka urologického a chirurgického oddělení budou  transformována na ošetřovatelská,“ upřesnil starosta Mariánských Lázní  Zdeněk Král.

Všechny odborné ambulance budou zachovány ve stávajícím rozsahu, v případě chirurgické ambulance bude zajištěn provoz 24 hodin včetně rentgenu.

„Považuji to za úspěch a oceňuji vstřícné postoje zástupců VZP. Nový návrh  umožní zachování nemocnice v Mariánských Lázních na další pětileté období a její  fungování na hranici ekonomické únosnosti. Zajištění čtyřiadvacetihodinové  pohotovosti se však neobejde bez příspěvku města, ale i na to zastupitelé  pamatovali a schválili rezervu v rozpočtu,“ podotkl Král.

Výsledek jednání prý v danou chvíli považuje za maximum možného. „Mrzí mne, že v oblasti akutních urologických výkonů nebyla vůle k dohodě, protože kritéria  stanovená ministerstvem zdravotnictví jsme nemohli splnit,“ uvedl.

„Pro mě to znamená, že operovat budu muset jezdit do okolních nemocnic. Třeba  do Plané, Chebu a pokud bude zájem i do Sokolova,“ řekl primář urologie  mariánskolázeňské nemocnice Said Umer.

Autor: Michal  Houdek

Zdroj: http://vary.idnes.cz/v-marianskolazenske-nemocnici-zustane-tretina-akutnich-luzek-pb9-/vary-zpravy.aspx?c=A130103_153015_vary-zpravy_slv

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT