DO MĚSTA SE VRÁTILY FARMÁŘSKÉ TRHY. JAKÁ JE JEJICH BUDOUCNOST?

30.4.2016
Autor:

Mariánské Lázně - Po odmlce se do Mariánských Lázní navrátily farmářské trhy. V anketě, kterou loni uspořádalo město, se 91 % respondentů (198 dotázaných) vyslovilo, že by trhy v lázeňském městě uvítalo. Hned po konání prvního dílu znovuobnovené tradice, který se uskutečnil v sobotu 7. května, se však reakce účastníků různí. 

Kvalitní zelenina a ovoce, čerstvé pečivo, masné a mléčné výrobky regionálních výrobců. Takové bylo očekávání mariánskolázeňských občanů od farmářských trhů. Zahajovací jarmark organizovala rodinná firma Trhy Aleš. “Ze strany občanů města jsme zaregistrovali veskrze pozitivní reakce,” uvedl organizátor trhů Radek Aleš mladší. O poznání kritičtěji vnímali víkendovou akci někteří návštěvníci. “Ujela jsem 40 km kvůli farmářským trhům, kde jsem se těšila na domácí chléb, máslo a sýry, jak bylo zvykem. To, co jsem tam viděla, mě ani nenapadlo koupit,” líčí Věra Forejtová.

Kritika řady lázeňanů směřovala především ke skladbě nabízených produktů a k prodeji zahraničních výrobků v sortimentu ovoce a zeleniny. “Spektrum ovoce a zeleniny z české produkce je začátkem května značně omezené, zákazníci přesto chtějí nakoupit např. rajčata. V tuto chvíli, když se nacházíme mimo sezonu sklizně mnoha plodin, proto bývá sortiment doplněn i zahraniční produkcí, ale v sezóně nabízí prodejce výhradně českou produkci,” vysvětluje pořadatel jarmarku.

V jedné facebookové skupině byl na základě sobotních trhů dokonce vytvořen průzkum, jestli občané Mariánských Lázní farmářské trhy skutečně chtějí. Z bezmála stovky zúčastněných se téměř všichni shodli, že ano, ale pouze za předpokladu, že tam budou prodávány potraviny farmářského charakteru. “Je pravda, že prodejců nebylo mnoho a určitě chyběly některé důležité komodity jako sýry nebo pečivo,” připustil Radek Aleš. Zároveň však dodal, že se jednalo o první trh a chvíli potrvá, než se rozroste. 

Potvrdil také, že by zde trhy chtěl pořádat pravidelně. “Musíme však společně s městským úřadem vyřešit několik organizačních záležitostí,” doplnil Aleš. Mimo jiné by se mělo jednat o zřízení elektrické přípojky, aby bylo možné používat chaldící boxy. Zda budou trhy probíhat pravidelně, kdo je bude pořádat, případně v jaké podobě, není zatím jasné. 


Občané ML a návštěvníci trhů se mohou obracet na pořadatele prostřednictvím e-mailu: info@trhyales.cz

farmarske_trhy

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT