LÁZEŇSKÝ KARATISTA JAN KŘÍŽ ZVÍTĚZIL VE ŠVÝCARSKU

10.5.2016
Autor:

Už podruhé navštívili karatisté z Lokomotivy Mariánské Lázně mezinárodní turnaj Swiss Open Juniors ve stylu shinkyokushin ve švýcarském městě StansPoprvé to bylo v roce 2013. Tehdy lázeňští borci vybojovali čtyři umístění na stupních vítězů. Letos se na tuto dobře obeslanou soutěž vypravilo pět mladých závodníků pod vedením trenérů Roberta Csekése a Lukáše Brožka.

Účast byla opravdu impozantní, na čtyřech tatami se postupně představilo téměř čtyři sta karatistů z patnácti zemí, včetně Izraele a Íránu. Mariánskolázeňští byli jedinými reprezentanty České republiky.

Nejprve se zápolilo v disciplíně souborné cvičení kata. V té se představil Jan Kříž (r. 1998 – 2000), jenž dosud nezískal za celou svoji aktivní dráhu ani jedno umístění na stupních vítězů. Po Švýcarsku už to ale neplatí.

V prvním kolem měl Kříž volný los. Pak se poměřil s Polákem Szajowskim, jehož vyřadil jednoznačně 5:0, a ve finále si poradil stejným způsobem s dalším polským závodníkem Weglinskim. Senzační, ale zasloužená zlatá medaile.

Zklamáním skončilo vystoupení Romany Dvořákové (r. 1998 – 2000), jež před třemi lety ve Stans zvítězila. Dvořáková vypadla nešťastně hned v prvním kole po diskvalifikaci za diskutabilní výrok hlavní rozhodčí o výši úderu.

Ve volném boji kumite nastoupil jako první Dominik TranViet Long (r. 1998 – 2000) ve váze nad 76 kg. Ten nezopakoval vynikající stříbro z roku 2013 a prohrál úvodní duel s Muntrimasem z Litvy. Soupeř byl sice o nějakých deset kilogramů lehčí, zato ale o půl hlavy vyšší, Dominika dost proháněl a jeho výhra byla jasná. 

Jindřich Zíval (r. 2001 – 2) ve váze do 58 kg měl nejprve volný los. V semifinále narazil na Sidneye z Holandska. Ten ho i přes vlastní napomínání vyprovodil tvrdými údery po čtyřiceti sekundách z tatami. I přes tuto porážku obdržel Zíval bronz za třetí místo.

Náhradník ve výpravě – Miloš Klejna (r. 2001 – 2) – chtěl ukázat, že do Švýcarska nejel jenom za odměnu na výlet. Po volném prvním kole se proti Bulharovi Bechevovi rozjel jako motorová pila. Ten nevěděl, kam dřív skočit, vybíhal z tatami a inkasoval série kopů i úderů.Klejna pak dokázal dovézt zápas do vítězného konce. 

Mnohem těžší duel s Antipovasem z Litvy skončil nerozhodně. Další dvě minuty se zdály unavenému Klejnovi asi příliš dlouhé, a tak zasypal protivníka dalšími údery a kopem mawashigerigedan, po němž Litevec raději vzdal. Semifinálový soupeř Schron z Německa už byl ale nad Klejnovy síly. Bronzová medaile ale byla opravdu vybojovaná.

Za odměnu se pak všichni na zpáteční cestě podívali do Lichtenštejnska. Velmi úspěšná výprava se uskutečnila za podpory města Mariánské Lázně.

 karate

Mariánskolázeňská výprava. Zleva Robert Csekés (trenér), Dominik Tran Viet Long, Romana Dvořáková, Jan Kříž, Jindřich Zíval, Miloš Klejna a Lukáš Brožek (trenér)

(Autor: Josef Milota)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT