HAPKOVA BUSTA DOSTALA KONKRÉTNÍ PODOBU. SBÍRKA STÁLE PROBÍHA

12.5.2016
Autor:

Mariánské LázněZápadočeské lázně nebude zdobit jen Hudba pro fontánu, ale i busta jejího autora. Město schválilo finální podobu sochy Petra Hapky. Pomník bude poblíž kolonády připomínat českého skladatele a hudebníka, který složil vůbec první skladbu pro  mariánskolázeňskou zpívající fontánu. Veřejná sbírka na realizaci potrvá až do 31. července.

Do betonové patky by měl být osazen 1,5 m vysoký podstavec symbolizující klavír, tedy hudební nástroj, skrze který populární skladatel komponoval své známé písně. Na vrchu podstavce by pak měla být osazena Hapkova plastika. Znám ale není jen vzhled, ale také náklady na výrobu. “Zhotovení busty by nemělo přesáhnout rozpočet 300 tisíc korun,” uvedl místostarosta Martin Hurajčík. 

Část nákladů pokryjí finanční prostředky, které vzejdou z veřejné sbírky, zbytek doplatí město. Sbírku iniciovali zastupitel města Vladimír Kantor a občan Mariánských Lázní Miloš Coufalík, kteří byli rovněž u zrodu samotné myšlenky uctít památku známého českého skladatele, který předloni podlehl těžké nemoci. Zastupitelé lázeňského města nápad posvětili. Sbírka byla zahájena 15. února a potrvá až do konce července (č. ú.: 115-1950950207/0100).

Komise dopravy a urbanistiky doporučila umístění Hapkovy busty v lokalitě lázeňské promenády poblíž zpívající fontány. Slavnostní odhalení se pak plánuje na podzim. “Předpokládáme, že to bude v říjnu, nebo v listopadu. Konkrétní termín ještě ale neznáme,” doplnil lázeňský místostarosta.

hapka_busta_skica

(Skica z oficiálního webu města)hapka_fb

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT