KONEC MINCÍ V MHD? ZASTUPITELÉ ODKLEPLI MARIÁNSKOLÁZEŇSKOU KARTU

10.6.2016
Autor:

Mariánské Lázně - Občané lázeňského města se pravděpodobně dočkají vlastní čipové karty. Zastupitelé města o tom rozhodli na 18. řádném zasedání v úterý 21. června. Po vzoru karty Plzeňské by ta mariánskolázeňská měla sloužit zprvu k jízdě v MHD. Dále by se pak měla stát elektronickou peněženkou pro platby v městských organizacích, nebo za parkování. O vstupní náklady se podělí město s dopravcem MHD.

“V prvé řadě jde o odbavovací systém pro MHD, kde je nutné nahradit dosluhující mincové automaty, které mají velmi omezené využití. Ačkoliv mají digitální počítadlo, neumožňují další funkcionality jako například přenos dat o vybraných penězích a tak dále,” vysvětlil plánovanou inovaci Petr Třešňák, starosta Mariánských Lázní.  Dílčí možnost platby v hotovosti u řidiče by ale měla být zachována. Odpadnout by měla také neslučitelnost časových papírových kuponů s dalšími dopravci.

Dále se uvažuje, že by mariánskolázeňská bezkontaktní karta měla usnadnit přístup k mnoha městským službám a v podobě elektronické peněženky by kromě časového jízdného umožňovala platbu v městských sportovištích, v divadle, nebo při placení parkovného. Karta by navíc měla být plně kompatibilní pro MHD v Plzni a Karlových Varech.

O náklady spojené se zavedením nového odbavovacího systému by se mělo podělit město se společností Městská doprava Mariánské Lázně. Roční provoz by měl radnici stát okolo 300 tisíc korun. “Velkou nákladovou položku pak ponese Městská doprava Mariánské Lázně s.r.o., která bude muset investovat do platebních terminálů, které umístí v dopravních prostředcích a zde se pohybujeme v rozmezí 1 – 2 milionů korun,” přiblížil starosta lázeňského města. 

Přímo z městského rozpočtu by měla putovat ještě počáteční investice do prvotního výdeje karet občanům. “Počítá se, že jej zafinancuje město a pro občana by tak výměna měla být naprosto zdarma,” doplnil Třešňák. Výše této investice by se měla pohybovat okolo 243.600 korun. Systém by měl fungovat během prvního čtvrtletí roku 2017.

ml_karta

(Zdroj foto: www.plzenskakarta.cz)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT