SKRÝVÁ SE ZA IDENTITOU „TAJEMNÉ MLUVČÍ“ JIHOMORAVSKÉHO HEJTMANA ODSOUZENÁ MARIÁNSKOLÁZEŇSKÁ LOBBISTKA?…

10.6.2016
Autor:

Jméno Jany Mrencové si budou zřejmě pamatovat jen skuteční milovníci politického retra. Lobbistka, která proslula hodně nestandardními metodami práce, byla na vrcholu v době minulých vlád sociálních demokratů. Manželce zesnulého premiéra Šárce Grossové přímo pomáhala s byznysem. Teď je Mrencová zpátky. Podle úterní Mf Dnes úzce spolupracuje s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. Ale tajně. Pod fiktivním jménem.

Významný politik ČSSD Michal Hašek, který “nebyl, nebyl, nebyl” po volbách u prezidenta na konspirační lánské schůzce, “netuší”, kdo za něj mluví.

Jak zjistila redakce jihomoravské Mf Dnes, rozhodně za něj nemluví žena jménem Lucie Proutníková, byť lze v archivech dohledat zprávy staršího data i čerstvé, v nichž právě Proutníková poskytuje médiím jménem Haška vyjádření.

Že média mohla roky komunikovat s “Haškovou mluvčí Lucií Proutníkovou”, aniž by dotyčná fyzicky existovala, není až tak divné, jak by se mohlo stát. Pro novináře je klíčový osobní kontakt s politikem; jejich asistenty či asistentky skutečně mnohdy znají jen přes mailovou adresu či mobilní telefon.“Mf Dnes nyní zjistila, že žádná Lucie Proutníková neexistuje. Je to vymyšlenéjméno. Když se na Proutníkovou zeptal redaktor Haška, hejtman překvapivě prohlásil, že ji vůbec nezná. ‘Netuším, kdo to je,’ tvrdí Hašek, ač za něj v médiích hovořila několik let. ‘Stalo se historicky, že se objevují určité podvrhy,’ dodal,” napsal autor zprávy Lukáš Valášek.

Podle Lukáše Valáška se pod jménem Proutníková ve skutečnosti skrývá kontroverzní lobbistka Jana Mrencová. Nepřímo to na jméno potvrdila regulérní – existující – mluvčí kraje Eliška Windová. Uvedla, že s Mrencovou v minulosti ohledně tiskových zpráv komunikovala.

Kolik za své PR služby Mrencová účtuje, na kraji nevěděli – čerpají se prý dovolené a bez lidí, kteří momentálně odpočívají, se k případným smlouvám nikdo neumí dostat.

Mf Dnes však získala kontrakt, který kraj před časem uzavřel s Marketingovým centrem Profil – a to zaštiťuje Mrencové partner Miloš Skácel. Hejtmanství Profilu zaplatilo 400 tisíc korun za marketingové aktivity do říjnových komunálních voleb.

Sám hejtman se ale k Mrencové nezná: “Před několika lety jsem ji asi i viděl. V životě jsem se bavil asi s milionem lidí,” řekl Mf Dnes.

mrencova
V minulosti proslula tato mariánskolázeňská lobbistka s nevybíravými metodami jako žena, která umí pro politiky “dojednat” v médiích prostor, který chtějí.A nezná se ani Mrencová k Proutníkové. “To opravdu máte mylné informace. Já politiku už nedělám,” řekla listu.

Na její aktivity poprvé upozornila Mf Dnes už v roce 1998. Popisovala metody marketingové společnosti Profil, kterou angažoval tehdejší ministr financí a místopředseda sociální demokracie Ivo Svoboda – později odsouzený k pěti letům vězení za vytunelování společnosti Liberta, a. s.

Autor zprávy, zkušený novinář Jiří Kubík, dnes na svém Facebooku připomněl, že už tehdy se Mrencová vydávala za jakousi Lucii. “Po vytočení čísla mobilního telefonu Jany Mrencové se vždy ozve hlas, který se představí jako Lucie Snášelová a sdělí, že je marketingovou ředitelkou a je jí málo přes dvacet. Pokaždé dodá důvod, proč není s Mrencovou možné mluvit – jednou je na jednání, podruhé zase oznámí, že paní Mrencová nemá zájem cokoli říkat,” píše se v osmnáct let staré zprávě listu.

S Mrencovou pak spolupracovala řada politiků, málokdo o tom byl ovšem ochoten nahlas mluvit. Výjimku udělal Jiří Paroubek, který o lobbistce mluvil jako o “čarodějce”.

“Nastupují koně ze stáje mediální čarodějky Mrencové. Ta v oblasti PR spolupracuje v ČSSD již nějakou dobu s Michalem Haškem, a protože Ústecký kraj je po odchodu mně, Petra Bendy a stovek dalších lidí z ČSSD v sociální demokracii právě Haškovou oporou, dal ji jihomoravský hejtman plně k dispozici k využití,” napsal z kraje roku 2012 na serveru Vaše věc Paroubek. “Tedy, aby posílila image lidí jako jsou Vaňhová-Housková, Houska, Kouda a Fišera, kteří ústeckou ČSSD vedou po Bendově odchodu.”

Zmínil i konkrétní novináře, s nimiž lobbistka “nadstandardně” vycházela; pikantní je, že do výčtu zahrnul i jméno současného mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka; tehdy psal pro deník Právo.

Samotný soud se týkal bývalého místostarosty Mariánských Lázní Petra Horkého. Detektivové jej v roce 2014 odposlouchávali kvůli podezření z korupce. A zaznamenali i hovor mezi Horkým a Mrencovou, v němž si lobbistka řekla o 25 tisíc korun za vylepšení politikova mediálního obrazu.Širší škála jejích klientů se ukázala před soudem, kde Mrencová stanula v kauze podplácení a ovlivňování médií. Mezi klienty měla podle tehdejšího vydání týdeníku Euro vedle moravskoslezských sociálních demokratů i třeba šéfa KSČM Vojtěcha Filip, Víta Bártu a Karolínu Peake z Věcí Veřejných, zástupce pražské ODS.

“Soud na Mrencovou uvalil vazbu 17. října, aby nemařila vyšetřování a neovlivňovala svědky. Přestože se pohybovala ve světě vysoké politiky, do hledáčku policie se dostala paradoxně kvůli lokálnímu případu a údajnému úplatku 20 tisíc korun,” napsalo tehdy Euro.

Mrencová se před soudem hájila tím, že šlo o peníze, které od politika získala na zaplacení inzerátu v novinách, odmítla, že by šlo o platby na dřevo pro novináře.

Soud jí letos v dubnu vyměřil za přijetí úplatku dvouletou podmínku. Rozsudek není pravomocný, podnikatelka se odvolala.

(Zdroj: http://neovlivni.cz/co-ma-hejtman-hasek-mluvci-ktera-neexistuje/)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT