EVROPSKÝ UNIKÁT ČI PŘEŽITEK? LÁZEŇŠTÍ POLITICI NEJSOU OHLEDNĚ PLOCHÉ DRÁHY JEDNOTNÍ

20.6.2016
Autor:

Mariánské Lázně - Dlouhá plochá dráha, jejíž vznik je datován do dvacátých let dvacátého století, patří mezi dominanty Mariánských Lázní, ale i Evropy. Nutno podotknout, že zájem o plochodrážní sport v lázeňském městě uvadá. Přesto se ale nabízí otázka, skutečně lze mluvit o přežitku? Nestal by se poté rozsáhlý areál terčem lukrativní developerské lobby? O budoucnosti sportovního areálu jednají zástupci vlastníka TJ Lokomotiva, Automotoklubu a vedení města.

ms_ploska

(Zdroj foto: http://sport.idnes.cz/v-marianskych-laznich-bude-korunovan-plochodrazni-sampion-v-druzstvech-141-/motorsport.aspx?

Napsali v médiích (Chebský deník)

UNIKÁTNÍ DRÁHA V OHROŽENÍ

Bez dlouhé ploché dráhy a s Hlavní třídou jako pěší zónou, tak by za pár let mohly vypadat Mariánské Lázně. To totiž navrhují vítězové urbanistické soutěže na ideový návrh nového územního plánu města. Autoři vítězného plánu navrhují několik zásadních změn.

Bez dlouhé ploché dráhy a s Hlavní třídou jako pěší zónou, tak by za pár let mohly vypadat Mariánské Lázně. To totiž navrhují vítězové urbanistické soutěže na ideový návrh nového územního plánu města. Autoři vítězného plánu navrhují několik zásadních změn. „Dlouhá plochá dráha je chápána jako neprostupná bariéra a vítězové urbanistické soutěže navrhují transformaci tohoto území na veřejný sportovní park a napojený systém parkově upravených ploch,“ přiblížil druhý místostarosta Mariánských Lázní Vojtěch Franta. A právě tady se dají očekávat velké a možná i bouřlivé diskuse. Ani vedení města totiž v tomto bodě není jednotné. „Je to citlivější téma. Osobně se stavím za zachování ploché dráhy, eventuálně doplněné dalšími prvky,“ řekl starosta Petr Třešňák s tím, že město předpokládá, že právě o této navrhované změně se bude diskutovat ze všech změn v územním plánu nejvíce.

Plochá dráha k Mariánským Lázním patřila, když se tam každou chvíli něco jelo. Souhlasím, aby to zůstalo jako sportovně-relaxační areál. Je hypotetická otázka, zda dlouhá plochá dráha v Mariánských Lázních je, nebo není přežitek,“ řekl první místostarosta Martin Hurajčík s tím, že místo travnaté plochy uprostřed by mohl vyrůst opravdu pěkný sportovně-relaxační areál, který by se využíval celoročně. „Na druhou stranu je dlouhá plochá dráha kus historie Mariánských Lázní. Když se ale koukám do budoucnosti, bylo by tam zase něco nového, co se využívá každý den, a ne jen dvakrát třikrát ročně,“ uvedl. Dá se očekávat, že návrh rozdělí nejen Mariánskolázeňské na dvě skupiny. Navíc plochá dráha není v majetku města, ale soukromého subjektu.

Vítězný ideový návrh územního plánu počítá i s jinými zásadními změnami. Například s tím, že Hlavní třída by se stala pěší zónou, což podle vedení města také rozdmýchá větší diskuse, nebo s využitím dlouhodobě nevyužívaného areálu ´Arnika´.


(Zdroj: http://chebsky.denik.cz/zpravy_region/unikatni-draha-v-ohrozeni-20160803.html)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT