RECEPTY NA POLITICKÝ VLIV. ČSSD „VAŘÍ“ S JANOU MRENCOVOU

22.8.2016
Autor:

Dlouhé prsty lobbistky Jany Mrencové sahají od Chebu až po Ostravu. Svůj vliv vybudovala na kontaktech s politiky, byznysmeny a novináři. Podlehl mu také čelný představitel ostravské ČSSD Lumír Palyza.

Tak zvláštní kniha receptů se vidí málokdy. Chybí v ní fotografie jakéhokoli pokrmu, zato na každé stránce pózuje s kuchyňským náčiním vlivný ostravský sociální demokrat Lumír Palyza. Nejprve jeho vyznání Ostravě, pak deset stránek lokálních specialit, nakonec Palyzův program pro komunální volby v roce 2014. Tehdy kandidoval na ostravského primátora. Pozapomenutý spisek nabývá v těchto dnech nového významu. Za jeho vznikem stojí lobbistka Jana Mrencová.

Využívání jejích služeb jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) rozpoutalo první velkou aféru předcházející letošním krajským a senátním volbám. Haškův úřad vyplatil Mrencové 3,7 milionu korun za pět let spolupráce. Není příliš zřejmé, za co. Zatím je pouze jasné, že e-mailem přeposílala tiskové zprávy, které vznikly na krajském úřadě.

Používala k tomu fiktivní identitu Lucie Proutníkové. Sdělení neexistující mluvčí se sporadicky objevovala v médiích. Podobným stylem pracovala Mrencová i pro KSČM. Její kontakty s předními politiky poutají pozornost především proto, že je lobbistka nepravomocně odsouzená za pokus uplatit novináře.

mrenc_nova

Majitelka krabic

Příběh Palyzova kulinářského sešitu poskytuje další svědectví o ženě, která za služby pochybné úrovně dokázala z vysoce postavených lidí tahat slušné peníze. „S paní Mrencovou jsem spolupracoval, ale už jsem se s ní rok a tři čtvrtě neviděl,“ řekl TÝDNU Palyza. Podmínky svého kontraktu s Mrencovou ale nechtěl prozradit. „O tom se s vámi vůbec nebudu bavit.“ Peníze na výplatu pro Mrencovou však podle informací TÝDNE nepocházely z rozpočtu radnice v Ostravě-Porubě, kterou tehdy Palyza vedl. Za služby jí platil z jiných, zatím neznámých zdrojů.

Podrobnosti o působení lobbistky na Ostravsku zjišťovala redakce u Palyzova politického konkurenta, který svolil hovořit pouze pod podmínkou zachování anonymity. Mrencová za ním přišla v době, kdy pracovala pro Palyzu. Přinesla s sebou krabici plnou materiálů o porubském starostovi. Se svými informacemi chtěla sloužit protistraně, za což si prý řekla o částku v řádech jednotek milionů. „Moc jsem nemluvil. Nemohl jsem si být jistý, že si mě nenahrává, aby pomohla Palyzovi,“ řekl politik, který prý lobbistku na místě odmítl. Určitě nejde o paranoiu. Práce pro protistrany představovala jednu z jejích metod.

Náhodou ji při tom nachytal i František Podlipský, který v roce 2008 kandidoval v Plzni za KSČM do Senátu. Také pro něho připravila Mrencová předvolební kuchařku s recepty, ale viděl z ní i po urgencích jen pár výtisků. Hospodářské noviny citují vyjádření Podlipského potvrzující existenci krabic, do nichž Mrencová ukládala materiály o vlivných lidech. Informace prý sbírala na řadu z nich. Právě proto mohly být její služby cenné pro politiky jako Hašek a Palyza.

(Zdroj: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/recepty-na-politicky-vliv-cssd-vari-s-janou-mrencovou_394996.html)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT