Mariánské Lázně jsou v královské společnosti

15.9.2016
Autor:

Královské kluby oslavily čtyři sta let golfu, byli u toho i Mariánské Lázně

Ve Skotsku se slavilo 400leté výročí golfu, obřadu se zúčastnily téměř všechny...

Ve Skotsku se slavilo 400leté výročí golfu, obřadu se zúčastnily téměř všechny královské golfové kluby z celého světa.| foto: ACCEDO CZ

     Mistrovské osmnáctijamkové golfové hřiště Royal Golf Club Mariánské Lázně patří ke královské rodině golfových klubů, kterých se po celém světě nachází celkem 66. Letos na začátku září zažila rodina královských golfových klubů významnou událost. Royal Dornoch Golf Club ve Skotsku oslavoval 400 let od začátku hry golfu v tomto městě, což je oficiálně potvrzeno i historickými dokumenty.

Slavnostního obřadu ve Skotsku, zemi nazývané kolébkou golfu, se zúčastnili zástupci téměř všech královských golfových klubů z celého světa. Poprvé v historii se podařilo tuto slavnostní akci zorganizovat s účastí 57 ze 66 královských klubů. Zástupci těchto nejvýznamnějších golfových klubů světa se setkali a měli tu možnost, zahrát si společně golf.

Royal Golf Club Mariánské Lázně reprezentovali prezident Jiří Pos se svou ženou a viceprezident Kirill Kozhukhov také v doprovodu manželky. Program oslav 400. výročí byl velmi pestrý. Každý den se oslava konala na různých golfových hřištích poblíž města Dornoch.

Prvním bodem programu byla vždy hra se zástupci různých golfových klubů, následoval koktejlový podvečer a nakonec gala večer.

Českádelegace přivezla hostitelskému klubu jako dárek vázu z českého křišťálu, která váží 20 kg a byla vyrobena na individuální zakázku v nižborské sklárně Rückl Crystal a.s. Váza je zdobena obrázkem golfové klubovny, logem klubu a pozdravy pro Royal Dornoch Golf Club.

Zástupci ostatních golfových klubů velmi ocenili účast reprezentantů z Mariánských Lázní. Podle prezidenta Jiřího Pose tato událost umožnila navázat nové kontakty a prezentovat RGCML na nejvyšší úrovni. Všichni účastníci akce byli pozváni do Mariánských Lázní na tradiční mezinárodní turnaj věnovaný založení RGCML, který se bude konat 2. září 2017.

Většina královských golfových klubů se nachází ve Velké Británii. Aby bylo možné nosit titul „královský“, musí klub splňovat určité podmínky. Jednou z nejdůležitějších je, že má být založen členem britské královské rodiny.

Royal Golf Club v Mariánských Lázních založil v roce 1905 král Edward VII., a proto mohl v roce 2003 klub získat od britské královny Alžběty II. titul „royal“. Jenom dva kluby v kontinentální Evropě mají titul královský: Royal Golf Club Mariánské Lázně a Royal Golf Club v německém městečku Bad Homburg.

Royal Golf Club Mariánské Lázně

Hřiště Royal Golf Clubu Mariánské Lázně je příkladem klasického typu skotských a irských hřišť své doby. 18jamkové hřiště leží na úpatí Slavkovského lesa, 787 metrů nad hladinou moře převážně v rovinaté části. Vzniklo roku 1905, a je tudíž nejstarším hřištěm na našem území. Hřiště bylo založeno a slavnostně otevřeno 21. 8. 1905 anglickým králem Edwardem VII.

Po přestřižení inaugurační pásky se král podepsal zlatým perem do pamětní knihy a zároveň se stal prvním zakládajícím členem klubu. Royal Golf Club Mariánské Lázně je jediný ve střední Evropě, který se může pochlubit tak významnou minulostí. Nesporným vyvrcholením historie klubu je získání práva užívat titul „Královský golfový klub“ (Royal Golf Club Mariánské Lázně) velkorysým rozhodnutím britské královny Alžběty II. v roce 2003 a následnou návštěvou Jeho královské Výsosti prince Edwarda, hraběte z Wessexu.

Hřiště tvoří kompaktní jasně ohraničený areál, z nějž vybočují pouze dvě jamky dostavěné v roce 1978, aby nahradily dvě příliš krátké a stěsnané jamky původní.Greeny jsou ve srovnání s nově budovanými hřišti velmi malé, ale dobře chráněné bunkery.

Ve Skotsku se slavilo 400leté výročí golfu, obřadu se zúčastnily téměř všechny královské golfové kluby z celého světa.

Ve Skotsku se slavilo 400leté výročí golfu, obřadu se zúčastnily téměř všechny královské golfové kluby z celého světa.

Hřiště je z větší části rovinaté. Na první pohled se může zdát snadné, při hře se však objeví řada nástrah, vyžadujících přesnou technickou hru. Je obklopeno z velké části jehličnatými lesy, díky čemuž je na něm příjemně i ve velmi horkých letních dnech.

V mnoha místech se otevírá výhled do okolní krajiny, která je přírodní a není rušena žádnou zástavbou. Vzduch je plný kyslíku a nasycený ozonem, a je proto opravdovým pohlazením pro plíce hráčů.

Autor:Ondřej Hampl

Zdroj:http://sport.idnes.cz/kralovske-kluby-oslavily-ve-skotsku-ctyri-sta-let-golfu-pks-/sport-golf.aspx?c=A160922_2274713_sport-golf_ten#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=sport&utm_content=main

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT