Mariánské Lázně vymýšlejí systém chytřejšího parkování, dotkne se všech

24.10.2016
Autor:
V Mariánských Lázních se změní systém parkování. Měl by být vstřícnější k obyvatelům a zároveň řidiče více motivovat k využití centrálních parkovišť ve městě.
.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Zcela jiný systém parkování začne v Mariánských Lázních platit pravděpodobně od začátku příštího roku. Podle místostarosty Martina Hurajčíka bude nový systém příjemnější a vstřícnější než ten současný, který ve městě platí od roku 2003. Finální návrh nyní posuzuje dopravní inspektorát.

„Čeká nás velká změna. Dotkne se rezidentů, návštěvníků a lázeňskýchhostů, ale i lidí, kteří zde pracují. Návrh nyní připomínkují dopravní policisté,“ uvedl Hurajčík.

Připomněl, že změny v parkování město plánovalo zavést už v polovině letošního roku. Jenže se zjistilo, že zakreslení dopravního značení neodpovídá skutečnosti, navíc je v některých ulicích zbytečně mnoho značek.

„V Mariánských Lázních je velký nadbytek například zákazu zastavení. V důsledku toho řidiči zákaz porušují a na zákazových místech stejně zastavují. Chtěli bychom se proto více přiblížit realitě a na místě, kde je zastavení možné, nahradit tuto poměrně přísné značení jen zákazem stání. Zákaz stání mimo místa vyhrazená k parkování by mohl být i v celém lázeňském území,“ řekl Aleš Richtr z firmy Edip, která pro město zpracovala studii nového parkování.

Novinka se snad nejvíc dotkne parkování pro rezidenty. Až dosud pro ně město vydávalo karty vždy pro konkrétní ulici. Nově měly platit karty vždy v jedné ze čtyř zón, do kterých bude centrum města rozděleno. Pokud by tak rezident ve své ulici místo nenašel, mohl by zaparkovat o ulici dál, což zatím nesmí.

„Novinkou bude také zavedení kombinovaných parkovišť. Přes noc budou vyhrazena rezidentům, přes den, kdy obyvatelé okolních domů odjíždějí do práce, je budou moci využít i ostatní řidiči formou placeného stání. Stejně tak bude možné využít i místa, která přes den slouží turistům, ale v noci jsou prázdná,“ popsal místostarosta Hurajčík.

O cenách za parkování rozhodne rada města

Město plánuje zapojit do systému také moderní parkovací automaty, které budou nabízet i takové služby, jako jsou bezhotovostní či on-line platby. „Systém umí komunikovat na dálku. Městská policie tak bude mít přehled, jak jsou jednotlivé lokality vytížené,“ uvedl Hurajčík.

Zda a o kolik parkování v souvislosti se změnami podraží, místostarosta zatím neřekl. „Ceny jsou v kompetenci rady města, o nich se budeme ještě bavit. Myslím, že k nárůstu nedojde, ale v tuto chvíli to nedokážu odhadnout. Je ale pravda, že hlavně v návštěvnické části města jsou ceny parkovného podhodnocené.“

Uskutečnění projektu by mělo přijít na přibližně 700 tisíc korun. Automaty totiž město nebude kupovat, ale využije možnosti si je pronajmout. Vzhledem k chystaným změnám také radnice vypověděla nájemní smlouvu na centrální parkoviště. Nově jej spravuje společnost Parking centrum, která z velké části patří městu Mariánské Lázně.

„Tady by lidé zaměstnaní ve městě mohli svůj vůz za mírný poplatek nechat a dál pokračovat třeba hromadnou dopravou. Automobily by tak zbytečně neplnily ulice,“ doplnil Hurajčík.

Zastaralý systém parkování i dopravy má vliv také na hustý provoz, se kterým se centrum lázní potýká. Po Hlavní ulici projede více než tři tisíce aut denně.

Zdroj:http://vary.idnes.cz/novy-system-parkovani-v-marianskych-laznich-f37-/vary-zpravy.aspx?c=A161024_2281452_vary-zpravy_ba

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT