Řídit stát jako Marihuánské Lázně

19.10.2017
Autor:

V Mariánských Lázních vládnou Piráti. Třeba se objeví i ve vládě protestních stran. Proto je na místě otázka, co se dá očekávat od Pirátů u moci.

 

Goethe jezdil do Mariánských Lázní v době, kdy tu domy rostly na místě dřívějšího lesa jako houby po dešti. Jako v Americe, napsal si do deníku. Dnes jsou Mariánské Lázně českým ostrovem Pirátů.

Za barem v hotelu – pokoj od tří a půl tisíc za noc – stojí mladá žena alternativního zevnějšku. Má odznáček s pirátskou plachtou. Nejdříve mě napadá, že piráti obsadili toto buržoazně se tvářící hnízdo plné pozlátka. Když se ale usměje na obtloustlého pána v saku a kravatě, a po chvíli mu podá uvítací kalíšek Becherovky, dochází mi, že tu normálně pracuje. Ptám se, co si myslí o Pirátech. Co můžou dát zrovna jí. „Marihuánské Lázně,“ odpoví mi, a pohupuje se v rytmu hudby, která nehraje.

Mladý muž v opravdu báječné restauraci vypočítává, proč Piráti dobře řídí město: „Dali dohromady parky. Pořádají kulturní akce. Hotely chtějí, aby z nich lidé prakticky nevycházeli. V domě, kde bydlíte, máte lázeňské procedury, jídlo i zábavu. Piráti umí lidi dostat ven. Člověk letos neví, co má volit. Když vidím, co tu udělali, budu volit Piráty.“

Místní podnikatel to vidí jinak: „Vezou se na vlně politických keců. To se dnes lidem líbí. Víte, co bych udělal, kdybych řídil tohle město? Dal bych za deset milionů dohromady prostor Arniky. A lidi by viděli, že dokážu řešit věc, která desetiletí stojí na místě.“

Jste pro, aby sto úřednic a úředníků města žilo v nebezpečí, že na ně spadne strop? Repro DR

Vím, že jde o vybetonované místo v parku v centru města. Hned pod kolonádou. Stály tu lázeňské domy. Prostor je soukromý, v poslední době se tu pořádají kulturní akce. Nevím, jestli kultivace zrovna tohoto místa je v moci vedení města. Ptám se na další vhodné opatření.

„V městských lázních je zima. Vytápěl bych je odpadovým teplem z nedalekého stadionu. Stálo by to pár milionů, které by se brzy vrátily. Ale oni neumějí rozmyslet a naplánovat větší akci pro lidi. Neumějí myslet v souvislostech. Jen hezky mluví,“ pokračuje podnikatel.

Na internetu se píše, že radnice Mariánských Lázní uvažuje o referendu o stavbě nové budovy radnice. Tu starou za provozu žere dřevomorka. V teple domova se snažím formulovat otázky k referendu:

  • Jste pro, aby sto úřednic a úředníků města žilo v nebezpečí, že na ně spadne strop?
  • Máte nás tak rádi, že si smíme postavit novou radnici?
  • Jak drahá ta nová radnice smí být?
  • Má být skromná nebo reprezentativní, hezká nebo ošklivá?
  • Myslíte si, že by bylo hezké mít namísto sežrané radnice nesežranou?

Nedaří se mi pochopit funkci referenda v rozhodnutí o radnici. Třeba v Brně se v referendu rozhodovalo o nádraží, protože lidé chtějí dojet vlakem do města.

Referendum je politickým nástrojem k tomu, aby se ovlivnily zájmy investorů, kteří chtějí na akci vydělat. Referendum v Brně má logiku. Ale pokud vám radnici žere dřevomorka? A na úřednictvo padají kusy stropu? Spočítat výdaje, transparentně rozhodnout. Rozhodnutí veřejně zdůvodnit. V jakém jiném případě by měla radnice rychle jednat, než když jí houba žere vlastní dům?

Není mi to jasné, volám na radnici. Začínám tajemníkem, pak první, druhý místostarosta, starosta, sekretářka první, sekretářka druhá. Úterý, půl dvanácté. Nikdo to nebere. Dovolám se až na Správu internetových stránek. Následovat mohla už leda pokladna či podatelna.

Pán neví žádné podrobnosti, ale dověděl se, že referendum nebude. Ptám se, ho, jak to, že v pirátské radnici neví Správa internetových stránek úplně všechno. Směje se.

Blížíme se k volbám, ve kterých podle všech průzkumů vyhrají protestní strany. V Mariánských Lázních, ve městě, kde jedna protestní strana vládne, mám pocit, že v současné civilizaci existuje prostor, ve kterém může operovat politické uskupení, které nemá názor na řešení základních problémů.

Piráti ale nezadlužili a neprodali místní nemocnici, to před nimi udělaly tradiční strany. Tak proč nevolit někoho, kdo pořádá kulturní akce a dobře mluví? Proč nevyzkoušet, zda lékem na dřevomorku v budově radnice náhodou není referendum?

Marihuánské Lázně. Zhulit se a švihnout sebou na trávu. Laviček v parcích podle starousedlice se psem totiž oproti socialismu velmi ubylo. V lázeňských domech pracují lidé za minimální mzdu plus přesčasy.

V šesti i sedmidenním nasazení v týdnu, při šichtách nad deset hodin denně, to dá dvacet tisíc čistého. Ve městě působí silné mezinárodní lázeňské skupiny. Potřebují mít jasný protějšek v politice. V Goethových časech tomu tak bylo.

Marihuánské lázně. Chybí jen celoroční léto. Třeba ho slíbí nějaká příští protestní strana.

Autor: Jan Šícha
zdroj: http://denikreferendum.cz/clanek/26305-ridit-stat-jako-marihuanske-lazne

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT