Starosta Mariánských Lázní na Sněmovnu kývne, hejtmanka vyčkává

26.10.2017
Autor:
Karlovarský kraj zná jméno čtvrtého poslance z pěti. Krajský lídr České pirátské strany Petr Třešňák potvrdil, že se ujme svého mandátu ve Sněmovně.
Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Po volbách si vzal chvilku na rozmyšlenou, neboť je současně starostou Mariánských Lázní a krajským zastupitelem. O situaci se chtěl nejprve poradit s kolegy.

„Zatím na sto procent funguji tady, a to než se bude konat ustavující schůze Sněmovny. Pak se budu rozhodovat, jak dál. Jsem ale rozhodnutý poslanecký mandát přijmout,“ řekl Petr Třešňák.

Jak naloží s krajskou a městskou funkcí, to teprve uvidí. Nicméně již od voleb naznačuje, že by od něj bylo nezodpovědné, aby Mariánské Lázně opustil rok před komunálními volbami. Proto by zatím rád zůstal jejich starostou.

Do krajského zastupitelstva by tak místo něj mohla usednout Markéta Monsportová, která působí v mariánskolázeňském spolku Švihák. Ten se snaží o oživení města nebo třeba o rozvoj kultury. V loňských krajských volbách, v nichž uspěli tři Piráti, se stala Markéta Monsportová první náhradnicí.

O funkci krajské zastupitelky už se navíc s Petrem Třešňákem bavila. „Mluvili jsme o tom spolu předběžně. Zatím čekám, jak se rozhodne, ale samozřejmě jsem připravená tuto funkci přijmout,“ uvedla. Markéta Monsportová působí v krajské komisi pro kulturu a památkovou péči a jak sama řekla, na kraji už měla čas se za rok rozkoukat.

ANO řeší dilema

Otazník tak stále visí nad případnými změnami v krajské vládě. Hejtmanka a též předsedkyně Rady Asociace krajů České republiky Jana Vildumetzová, která za hnutí ANO kandidovala ze čtvrtého místa, přeskočila díky sedmi tisícům preferenčních hlasů i jedničku Dana Ťoka.

Společně s nimi se do Sněmovny probojovala ze třetího místa také lékařka zdravotnické záchranné služby Věra Procházková. Ta hned po svém zvolení potvrdila, že mandát přijme.

Do parlamentu se ale kvůli hejtmančiným preferenčním hlasům nedostal poslanec Roman Procházka, jenž své křeslo obhajoval z druhého místa kandidátky.

Dvě funkce vykonávat nebude

Jana Vildumetzová zatím jen po několikáté zopakovala, že je zásadně proti kumulaci funkcí.

„V současné chvíli po mně nemůžete chtít, abych vám rozhodnutí řekla. Řeknu pouze, že v žádném případě nebudu vykonávat jak funkci poslance, tak hejtmana. Myslím si, že je to špatně,“ uvedla. Věc prý musí probrat s vedením kraje, kolegy z ANO i rodinou.

„Dvacátého listopadu by mělo být první jednání Poslanecké sněmovny. Teď je nejdůležitější, aby se ustavila a byla funkční vláda. Poté myslím budou odpovědi na všechny otázky a své rozhodnutí sdělím,“ naznačila.

Zároveň dodala, že sedm tisíc preferenčních hlasů je pro ni závazek a prozradila, že jí lidé píšou zprávy, e-maily i dopisy. Většinou se na ni obrací s tím, že by byli rádi, aby zůstala hejtmankou. V Praze se zatím zúčastnila pondělního jednání poslaneckého klubu ANO.

Zajímá vás dění v krajích?

Za cenu jednoho vydání získáte všechny regionální přílohy.

Další jednání se koná příští týden, a to ve stejný termín, kdy zasedá mimořádné krajské zastupitelstvo. Zúčastní se ho jak Jana Vildumetzová, tak Věra Procházková, o což ji hejtmanka požádala.

Pokud se nakonec rozhodne ponechat si poslanecký mandát, Karlovarskému kraji se obmění úplně všichni poslanci. Po volbách ve Sněmovně skončil Josef Novotný zvolený za ČSSD, který znovu nekandidoval. Odchází též sociálně-demokratická poslankyně Markéta Wernerová, která zatím zůstává zastupující první místopředsedkyní zdejší ČSSD. Ve volbách neuspěl ani lídr komunistů Jaroslav Borka a poslanec Zdeněk Soukup z ANO. Ten kandidoval ze šestého místa.

Zdroj: https://vary.idnes.cz/karlovarsky-kraj-volby-hejtmanka-vildumetzova-snemovna-peq-/vary-zpravy.aspx?c=A171026_360580_vary-zpravy_prz#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=vary&utm_content=main

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT