U Lesního pramene se kácelo

28.11.2017
Autor:

od 20.11.2017 do 30.11.2017  se v bukovém porostu v parku u Lesního pramene prováděla těžba části přestárlého bukového porostu formou vytěžení 30metrového pásu  podél oplocení hotelů v  části parku a dále výběrem havarijních stromů v celém porostu. Park a hlavně krásná buková alej doznají tímto zásahem značné změny, proto jsme požádali o vysvětlení vedoucího odboru OŽP Pavla Nečase. Úvodem řekl, že jemu i vlastníkovi je parku velmi líto, ale…..

Pár slov ke kácení:

Předmětná těžba je v gesci Lesů České republiky, s. p., Lesní správy Toužim. Jedná se o lesní pozemek, kde je prováděna těžba v souladu s lesním zákonem. Na těžbu není potřeba žádné povolení. Je to těžba v lese jako každá jiná. Rozhodnutí o takto masivním kácení vzniklo ze stížností paní Helgy Záleské – Hotel Helga, která se cítila ohrožená stromy v bezprostřední blízkosti svého hotelu. Při nedávném orkánu se vyvrátily 4 mohutné buky na oplocení hotelu Helga a způsobily majetkovou škodu. Stav bukového porostu je vážně havarijní – kořenový systém stromů je narušen houbovými patogeny, které se vyskytují i v kosterních větvích, kdy dochází k častým vývratům, či zlomům kmene. Někomu se může zdát, že jsou pařezy po pokácených stromech zdravé, ale pod povrch nevidíme a kořenový systém je výrazně redukovaný houbovou hnilobou a stromy stojí silou vůle. Jelikož se jedná o zapojený porost, tak je nutno těžit stromy plošně. Pokud bychom nechali relativně zdravé jedince stát na ploše, tak by měly již sníženou stabilitu a při dalším silném větru by došlo k jejich vyvrácení.

 

Těžba je rozhodnutím vlastníka lesa k odvrácení hrozícího nebezpečí. Státní správa lesů s takto prováděnou těžbou souhlasí, jelikož každým rokem řeší úřad stížnosti na havarijní stav tohoto porostu.

 

 

Ing. Pavel Nečas 
Vedoucí odboru OŽP

RIMG0356 RIMG0362 RIMG0371

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT