Změna jizdního řádu ČD přivede do Mariánských Lázní více spojů

29.11.2017
Autor:

Co nového přinese cestujícím nový jízdní řád?

Budou to samé pozitivní záležitosti?

Na to jsme se ptali Vladimíra Omelky, ředitele Regionálního obchodního centra Českých drah v Karlových Varech

Od neděle 10. prosince 2017 vstupuje v platnost nový jízdní řád pro rok 2018 a dle mého názoru přináší vesměs samá pozitiva.

V dálkové dopravě budou současné rychlíky vyšší kvality (Rx) na lince Praha – Cheb převedeny do vyšší kategorie, tj. expresních vlaků (Ex). Vzhledem k tomu, že tyto expresy v úseku Praha – Smíchov – Plzeň Hl.n. nikde nezastavují, došlo ke zkrácení jízdní doby z Prahy do Mariánských Lázních až o 18 minut oproti stávajícímu jízdnímu řádu. Všechny tyto spoje budou mít společný „legendární“ název „Západní expres“. Postupně zde budou nasazovány moderní vozy, kde např. u vybraných vlaků nebude chybět dětské kino.  Samozřejmostí v těchto vlacích bude i služba Minibar, kde je možné si např. koupit kávu za 10,- Kč  i jiné občerstvení za velmi příznivé ceny.  Změna nastane i ve vlacích Pendolino mířících do našeho kraje. Jednak se posouvá poloha večerního spoje cca o 2 hodiny později, tzn., že nově bude odjíždět z Prahy Hl.n. v 18:33 hod a do Mar. Lázní přijede ve 20:55 hod. Oba páry Pendolin budou převedeny v úseku Praha Hl.n. – Cheb/Fr. Lázně do kategorie vlaků Inter City (IC) a zároveň integrovány do sítě „Západních expresů“ linky Ex 6. Výhodou bude to, že v úseku Praha – Cheb/ Františkovy Lázně a zpět se lze přepravovat bez povinné místenky (nyní to bylo možné pouze v úseku Plzeň – Cheb/Fr. Lázně a zpět.  Příjemné rovněž bude, že na linku Bohumín – Cheb/Františkovy Lázně budou přednostně nasazovány již modernizované soupravy Pendolin. Nejpříznivější zprávou je, že se podařilo 1. náměstkovi hejtmanky Karlovarského kraje Martinu Hurajčíkovi přesvědčit ministerstvo dopravy o znovuobnovení chybějícího večerní spoje z/do Prahy. Osobně vím, že na toto téma několikrát jednal přímo na ministerstvu dopravy a to včetně se samotným ministrem. Takže poslední „Západní expres“ do Chebu bude odjíždět z Prahy hl.n. ve 20:33 hod s příjezdem do Mar. Lázní ve 23:05 hod. Z Chebu do Plzně pak poslední expres odjede v 19:35 (ML 19:55 hod) a v Plzni lze „krátkým přestupem“ využít expresu mezinárodní linky Mnichov – Praha.

 Regionální železniční dopravu, tzn. osobní vlaky a spěšné vlaky v našem regionu objednává na základě Smlouvy o závazku veřejné služby Karlovarský kraj. Rozsah dopravy oproti současně platnému jízdnímu řádu je mírně navýšen. Nově je zaveden v pracovní dny v 8:46 z Chebu do Karlových Varů nový vlak jako přípoj od vlaku z Mar. Lázní.  Další nové spoje jsou zavedeny  z Karlových Varů do Nových Hamrů a z Aše do Chebu. V době prázdnin bude z Karlových Varů dolního nádraží každou sobotu vyjíždět nostalgický vlak (historický motorový vůz) do Kyselky tzv. Mattoni expres. Na trati 170 v úseku Plzeň – Cheb zůstává rozsah dopravy zachován, u některých vlaků dochází k minutovým posunům.

Bude se zvyšovat jízdné?

Předpokládaná míra inflace na rok 2018 (2%) nám nepatrně zvýší jízdné v řádu jednotek korun. Např. do vzdálenosti 11 km se jízdné vůbec nemění, z Mar. Lázní do Chebu se zvýší o 1,- Kč, do Plzně o 2,- Kč a do Prahy o 6,- Kč. Na druhou stranu dochází ke zlevnění přepravy skupin 6 a více cestujících.

Před rokem jste jako novinku představoval zavedení „Cyklovlaku Ohře“ z Chebu do Karlových Varů“. Byl o něj zájem a jak se tento projekt osvědčil? Bude letos opět tento vlak zaveden?  

Zmíněný vlak byl zaveden o víkendech v době letních prázdnin, kdy bývá vždy zvýšený zájem o tuto službu. My jsme pochopitelně pečlivě sledovali jeho obsazenost a musím konstatovat, že nás zájem veřejnosti mile překvapil. Tento vlak byl využíván nejen cyklisty, ale např. i vodáky a běžnými cestujícími. Letos je „Cyklovlak Ohře“ v jízdním řádu opět zaveden ve stejné trase, ale společně s objednatelem (Karlovarský kraj) uvažujeme o jeho mírném časovém posunutí a případně i rozšíření do měsíce června, příp. září. Pokud vše dobře dopadne, bude to zveřejněno v červnové změně JŘ.  

 Kde jsou k dostání nové JŘ?

Tak jako každý rok vydáváme Regionální jízdní řád KARLOVARSKÝ KRAJ s přesahem do Plzeňského i Ústeckého kraje. Cena letos činí 30,- Kč, a lze ho zakoupit, podobně jako celostátní jízdní řád za 99,- Kč, v pokladnách ČD na mariánskolázeňském nádraží. Tam lze i získat podrobnější informace o všech novinkách. (V. Omelka)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT