(Do)vládnou Piráti s ANO v koalici?

8.4.2018
Autor:

Dubnové jednání mariánskolázeňského zastupitelstva přineslo 23 usnesení i řadu rozdílných stanovisek. Názorový nesoulad paradoxně panoval především mezi koaličními partnery. Kromě ožehavého tématu parkování, doprovázela intenzivní debata zastupitelů Pirátů a ANO také jednání o rozdělení dotací z fondu kultury. 

“Fakt mě zaráží, že nejvíce iniciativy vychází přímo z koalice a přímo z rady, kde si to mohli prodiskutovat, jestli jsi to tam teda, Ondro, neprotlačil při tom vašem jednání, tak proč s tím otravuješ teď tady,” reagoval Jiří Chval (ODS) na návrh Ondřeje Knotka (ANO). Ten se přikláněl ke stažení bodu o rozdělení financí z fondu kultury, přestože návrh na doporučení komise kultury schválila v březnu již rada města. V té mají Piráti a ANO většinu. “Včera jsem to rozebíral se starostou a ta diskuze byla, že se o tom budeme bavit, takže to jsem udělal. Jestli jsem tě, Jirko, s tím zdržel, tak se omlouvám,” odpověděl zastupitel Knotek. Do diskuze přispěl také pirátský starosta Martin Kalina. “V tom případě my jsme si špatně rozuměli včera. Já jsem žil v tom domnění, že ty navrhované změny, respektive body, které se vám nelíbí, tak dneska přednesete. Nebyl jsem si vědom, že se bavíme o stažení celkového tisku.” 

Po hodinovém jednání nakonec zastupitelé schválili rozdělení peněz z fondu kultury v pozměněné podobě. Z původních žádostí nakonec vyřadili akci Zimní čajovna a tyto prostředky přerozdělili akordeonovému orchestru Alexandra Smutného, kytarovému souboru Základní umělecké školy M.L. a projektu Mosty přátelství s partnerským městem Marcoussis.

Nezaujatý pozorovatel by, v prostorách jídelny základní školy Jih, kde tentokrát zastupitelstvo zasedalo, asi jen stěží rozpoznal, kteří zastupitelé během jednání 12. dubna patřili do vládní koalice a kteří do spektra opozice. “Určitý napětí tam asi je, to je jasný a všem je asi jasný, čím to je,” reagoval lázeňský starosta na dotaz, jestli mezi Českou pirátskou stranou a hnutím ANO nepanuje napětí. Názorová rozkmotřenost mezi zástupcem sociální demokracie Miroslavem Míkou a ostatními členy koalice v současném zastupitelstvu působí jako evergreen. Nyní to ale vypadá, že ani spojenectví mezi dvěma nejsilnějšími stranami není ideální.

ano

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT