Letec ve Spitfiru zahlédl nepřítele: Villa König  dostala dávku

9.4.2018
Autor:

Podle pamětníků se událost seběhla koncem války, v roce 1945. Přesný den není zjistitelný. Nejspíš to bylo koncem dubna, kdy osvobozovací armády byly u Chebu. Pan Janovský o tom vyprávěl: „Od Chebu k městu přiletěl (patrně sólo, pozn. V.K.) letec  při průzkumu ve Spitfire. Při letu zpozoroval německé vojenské nákladní auto jedoucí od Hleďsebe do města. Rozhodl se vůz napadnout. Musel však provést otočku, aby nalétl v ose silnice. Než manévr dokončil, řidič využil nejbližšího domu. Zajel autem za dům. Letec proto vozidlo  napadl přes roh domu.“  Proto tolik zástřelů v rohu domu. Ale dostala to i střecha, jak se ukázalo při nedávné opravě domu. Dům se opravoval v době výstavby Tesca. -  V adresáři města 1910/11 je dům uváděn jako Villa König, podle adresáře 1947 dostal dům po 1945 název Rio, nyní opět Villa König.  Pamětníci si vzpomenou, že před domem bývaly dva stojany pro motoristy (nafta, benzin), někdy do počátku padesátých let minulého století. – V současné době je v městě ještě jedna památka na válku, o té později.   (Václav Kohout)

villa konig

Dům Rio  (Villa König) před opravou.  Kráterků bylo několik desítek.  Něco šlo mimo dům, něco do střechy. Takže  to mohla být taková dobrá stovka střel, možná celá dávka 120 nábojů.  -  Snímky jsou  barevně nekvalitní, odpovídají dobové kvalitě (zde Foma).  (Diapozitiv Václav Kohout, 1990)

Villa2

Detail stěny která dostala zásah.  Omítka je  v  čase  snímku zřejmě  ještě  původní z Rakousko-Uherska. ( Diapozitiv Václav Kohout, 1990)

Autor: Václav Kohout

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT