Krokodýlové omládli, to je zatím vše. Mariánky se dál vylidňují

7.5.2018
Autor:

Na stránkách Českého statistického úřadu se to hemží různými více či méně suchopárnými čísly, ze kterých se ovšem dá ledacos vyčíst. Nedávno vydaná statistika o počtu obyvatel v obcích k 1. lednu 2018 je, bohužel, smutné čtení. Zvláště pokud jde o Mariánské Lázně, protože ty se dál vylidňují a rapidně stárnou. Pokud budou naši zastupitelé řídit město stejně jako posledních 20 let, okolo roku 2130 tu nezbude ani jeden občan. Ale protože se to bude týkat až vnoučat současné generace tzv. mileniálů, tak z jejich pohledu vlastně není co řešit. Oni žijí přece tady a teď, od zážitku k zážitku. 

Jenže někteří z nich, kteří nazývali předešlé zastupitele starými krokodýly a v roce 2014 nastoupili na radnici, a je jedno, zda byli u ANO nebo u Pirátů, slibovali něco jiného. V jejich smlouvě s občany, která se nazývá „Programové prohlášení pro Mariánské Lázně 2014 – 2018″, je dost relativně dobrých nápadů, jak se pokusit trend úbytku obyvatel zvrátit. Najdeme zde například startovací byty, diverzifikaci trhu práce, zvýhodnění občanů města, rozšíření průmyslové zóny, projekt rozvoje univerzit a vědeckovýzkumných center a řadu dalších. Na detailní hodnocení programového prohlášení si určitě někdo udělá čas ve volební kampani, tak se omezím jen na konstatování, že termín pro realizaci všech těch nápadů vypršel s koncem loňského roku. 

Možná se špatně dívám nebo to naši zastupitelé špatně presentují, ale zatím jsem nic hmatatelného v tomto ohledu nezaznamenal. Možná se výše uvedené odehrává v nějakém tom jejich Matrixu. Ale tohle není hra na zastupitele, která by se po oznámení „GAME OVER“ dala restartovat. Tady se „hraje“ v reálném prostoru a čase bez ohledu na počet a stav hráčů. Řešení se nedají jednoduše vygooglovat, ty si musí každý odpracovat. Odpracovat, ne okecat, jak to dělali staří krokodýli a jak se to někteří mladí od nich rychle naučili. 

Jakkoliv je odliv obyvatel z menších sídel obecným trendem, evidentně to neplatí všude. Stejně jako dříve srovnal jsem vývoj v našem městě, v budoucnu možná takové té naší vesničce střediskové,
s nedalekým městem Aš. Toto dříve opomíjené a zapomenuté místo nám v minulosti v počtu obyvatel ani zdaleka nedýchalo na záda. Jenže v posledních letech už „běžela“ Aš vedle nás a nyní nás o 275 obyvatel předběhla. A to jsme před 20 lety měli o 3.000 obyvatel více. Asi v Aši něco dělají lépe. 

krokodylove1

Ještě snad údaj, jak si stojíme v žebříčku podle počtu obyvatel, s 12 978 obyvateli jsme si oproti loňsku o jednu příčku pohoršili a jsme na 103. místě, předstihla nás Roudnice nad Labem. Ovšem prvenství ve věkovém průměru mezi 120 největšími městy, tak to jsme udrželi. Je nevím, zda je tohle vítězství zrovna to pravé ořechové. Aš je na 114 příčce, jen tak pro zajímavost. 

krokodylove2

Seriál z posledních tří let o volbě starostů, místostarostů a členů městské rady je sice půvabný, ale na udržení obyvatel to zřejmě nestačí. K rozhodování o městě nestačí jen touha být u toho, k tomu jsou třeba mimo jiné znalosti, vize, rozhled, a hlavně odvaha. Ale možná by stačilo, kdyby se někdo zeptal rodičů malých dětí, zda by neměli zájem o víkendovou dětskou skupinu, aby se na ně v práci nedívali kolegyně a kolegové skrz prsty, že za ně musí pracovat o víkendu

Zdroj: Dušan Vítek

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT