VZNIKÁ HISTORICKÝ MODEL MARIÁNEK, ALE NA DOKONČENÍ CHYBÍ PENÍZE

9.5.2018
Autor:

V letošním roce oslaví město 200 let od vyhlášení místa veřejnými lázněmi. Jak Mariánské Lázně vypadaly okolo roku 1815 má u této příležitosti připomenout historický model. Přestože je projekt před dokončením, kdy by se mohl exponát objevit k nahlédnutí v městském muzeu, není známo. Na jeho dokončení chybí finance.

“Hledáme cestu, jak model historických Mariánek dokončit. Doposud už stál téměř 400 tisíc, ale schází nám stále 100 tisíc korun na jeho dodělání,” uvedl Radek Míka, jeden z tvůrců. Město podpořilo projekt čtyřiceti tisíci a modeláři nyní čekají, jak se k jejich žádosti o dotaci postaví Karlovarský kraj. 

Po debatě modelářů s ředitelem Městského muzea Jaromírem Bartošem vznikla zajímavá úvaha, že by pro model mohla být v místním muzeu vytvořena dlohodobá expozice v rámci lázeňství. Kdy by se však exponát, rozkládající se na ploše 5 x 5 metrů, mohl v muzeu objevit, se bude odvíjet od zajištění financování a termínu jeho dokončení. 

“Celý model se skládá z nějakých deseti budov, ale hlavně je tam terén, jsou tam řeky, je tam celý koncept toho, jak to údolíčko kolem Křížového pramene vypadalo kdysi,” přibližuje modelář Míka. Základ tvoří Křížový pramen z doby, kdy tam ještě nestál pozdější klasicistní pavilon. Dále se jedná o dům Zlatá Koule a řadu domů, které se nacházely na této straně. “Tam je zajímavostí, že na místě, kde byl Tepelský dům, tak byl kdysi mlýn, takže i v modelu je mlýnský náhon a máme tam mlýn i s mlýnským kolem,” dodal Míka. Všechny prvky miniatury, tvořené v měřítku 1:25, jsou z plastu. Myšlenka historického modelu vznikla před dvěma lety a od té doby na ní průběžně pracují tři modeláři. „Tahle práce skutečně prezentuje Mariánky před 200 lety. Domníváme se, že občanům se bude líbit, pakliže jim jí budeme moci prezentovat,” uzavřel Míka. (Jiří Škroch)

park_mln

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT