Začala stavba obchvatu Mariánských Lázní, uleví od projíždějících aut

29.5.2018
Autor:

Ulevit centru Mariánských Lázní od osobní i nákladní dopravy a zároveň přispět k vyšší bezpečnosti na silnicích má obchvat, jehož stavba začala v pondělí. Projekt za více než 263 milionů korun je největší letošní investiční akcí Karlovarského kraje.

OBCHVAT_WEB

 

Začala stavba silničního obchvatu III/230 Mariánské Lázně. foto: Martin Stolař, MAFRA

Kraj dá na stavbu ze svého rozpočtu 120 milionů korun, zbytek zaplatí dotace z evropských fondů. První auta se po nové silnici projedou za dva roky.

 V Mariánských Lázních nový obchvat pomůže hlavně na Plzeňské. „Velké problémy jsou i na světelné křižovatce na Chebské, kde se to v poslední době docela štosuje,“ upřesnil Kalina.„Uleví se nejen Mariánským Lázním, ale i okolním obcím,“ uvedl mariánskolázeňský starosta Martin Kalina. „Především se těšíme na zklidnění dopravy,“ potvrdila starostka Drmoulu Vladislava Chalupková.

Město Mariánské Lázně však netrápí jen nákladní tranzit, ale v poslední době je to i velký nárůst počtu osobních vozů. „Na nejfrekventovanějších místech jich denně projedou tisíce. Zejména kolem Kauflandu to ve špičce bývá docela o nervy,“ dodal starosta.

Podle náměstka hejtmanky Martina Hurajčíka je provoz v Mariánských Lázních v současnosti na hranici únosnosti.

„Například na světelné křižovatce v Mariánských Lázních nyní evidujeme průjezd 8 tisíc automobilů. Doufáme, že po otevření obchvatu se to množství sníží alespoň o třetinu. Přes město projíždí i řada nákladních vozů, které po dokončení obchvatu už nebudou muset do města vůbec zajíždět,“ vysvětlil Hurajčík.

O potřebnosti obchvatu se na Mariánskolázeňsku mluví už roky. Původně byl připravován Ředitelstvím silnic a dálnic jako součást dálničního přivaděče, později však byla tato část silnice předána Karlovarskému kraji.

Nová trasa naváže po dokončení na obchvat Drmoulu a Trstěnic, jehož stavbu zahájilo ŘSD před dvěma měsíci. Pomůže také snížit průjezd aut v přilehlé Velké Hleďsebi. Obchvat bude dlouhý asi 2,4 kilometru a jeho součástí bude například železniční most.

„Ze stavařského pohledu bude zajímavý i 187 metrů dlouhý silniční most, který se staví směrem k trati a v těchto místech bude trať podcházet. Trať je přitom tak frekventovaná, že budeme muset postavit druhou kolej, jakýsi obchvat, kudy budou vlaky po dobu stavby jezdit,“ uvedl Tomáš Hořejší, zástupce zhotovitelské firmy Silnice Topolany.

Zdroj: https://vary.idnes.cz/obchvat-marianske-lazne-stavba-doprava-dy9-/vary-zpravy.aspx?c=A180529_404406_vary-zpravy_ba#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=vary&utm_content=main

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT