Proměny památníků v místě zvaném „U hodin“

1.6.2018
Autor:

Roh parku proti hotelu Bohemia, vedle křižovatky zvané „U hodin“, byl poprvé využit pro postavení pomníku v roce 1913, kdy zde byl odhalen bronzový pomník mariánskolázeňskému starostovi Augustu Herzigovi. V říjnu 1943 byl pomník odvezen vlakem do Podmokel, kde byl roztaven a bronz použit na válečné účely.Koncem války zde bylo na krátkou dobu umístěno sousoší „Matka s dítětem“, které v roce 1950 (51?) nahradila socha J. V. Stalina, v nadživotní velikosti. Byla trnem v oku mnoha občanům, a tak její tvář kdosi v roce 1953, kdy Stalin zemřel, polil nesmytelným inkoustem. Nad sochou byl postaven stan a pod ním probíhalo odbrušování poničené části obličeje. Až teprve koncem padesátých let byla socha odstraněna a místo zůstalo po několik let bez „dekorací“. 

Další památník, který zde vznikl a byl odhalen 9. května 1976 (teprve 8 let po okupaci vojsky Varšavské smlouvy), měl oficiální název „Památník vítězství sovětské armády nad fašismem“. Tento nápis byl umístěný na kamenném kvádru vedle památníku a nijak dále neupřesňoval, zda ono osvobození Rudou armádou se týká i Mariánských Lázní, či ne. Určitě to ale nápis neodmítal.

Pětiúhelníkový tvar podstavce symbolizoval tvar státního znaku, hlavní pylon měl průřez pěticípé hvězdy a zadní část podstavce znázorňovala husitskou pavézu. To vše mělo vyjadřovat symboliku státnosti, stranickosti a husitských tradic. Na samém vrcholu památníku „se vznáší“ dívka s kyticí květin. Plastika z bronzu byla odlita v Maďarsku.

Lidová tvořivost nezná mezí, a tak Mariánskolázeňští nazývali památník různě: „Napíchnutá“, „Panna na špízu“, dokonce z recese vykládali neznalým, že dívka drží v ruce pytlík brambor a dívá se na Západ …, a další vtípky. Na protesty občanů byl nejprve odstraněn nápis na vedlejším kvádru a poté v polovině 90. let i památník.

Současné sousoší Monarchů 2014

 Sousoší bylo zhotoveno u příležitosti 110. výročí setkání rakouského císaře Františka Josefa I. a anglického krále Edwarda VII., které proběhlo 16. srpna 1904 v Mariánských Lázních. Autorem sousoší je sochař Albert Králiček, který vychází ze skic a původního návrhu akademického sochaře Vítězslava Eibla. Sochy byly odlity ve slévárně HVH Horní Kalná. Sousoší nechalo zhotovit město Mariánské Lázně.
Slavnostní odhalení proběhlo při příležitosti Zahájení lázeňské sezóny 2014. Odhalení se účastnili arcivévoda Jiří Habsburský-Lotrinský a kníže Alexandr Galitzin. 

pamatnik_final

Napichnuta ML Stalin socha

(Zdeněk Buchtele, Richard Švandrlík)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT