Zdeněk Sosnovský: Do mariánskolázeňské nemocnice jsem nastoupil 21. srpna 1968

5.6.2018
Autor:

Nemocnice v Mariánských Lázních má své nestory, kteří pečují o zdraví lidí už půl století. Je to primář radiodiagnostického oddělení a MUDr. Zdeněk Sosnovský. Ten padesátku na jednom pracovišti oslaví za 3 měsíce. Jak se nemocnice za uplynulých 50 let měnila, prozradil v rozhovoru.

sosnovsky_2

Mariánky byly vaše první místo? – Ano, po fakultě. Já jsem se totiž po gymnáziu hlásil na medicínu, ale nedostal jsem se, proto jsem nastoupil jako laborant a na vysokou školu jsem se dostal až později. No, a přesně v den okupace jsem přišel sem. 

Jak tehdy vypadala nemocnice? – Poměrně dobře. Chyběly sice dva doktoři, ale během doby se počet doplnil a v roce 1966 – 1967 přišli vlastně všichni dětští lékaři, v roce 1969 nastoupilo i dost mladých doktorů z ostatních oborů. Byla tady ale v podstatě všechna oddělení – chirurgie, interna, urologie, dětské, porodnice, všechny ambulance, ORL, oční se později přestěhovalo do Chebu. Hodně se operovalo a prakticky všechno, protože nebyla RZ na převozy. Kromě toho zde byl zkušený doktor Kropáč, který dělal krajského odborníka a nás mladší nutil k neustálému studiu. Pacienti, kteří potřebovali odborněji vybavenou nemocnici, se posílali do nadřízených zařízení a tam je bez problémů vzali. Dnes musíte vyjednávat, kde je přijmou. Oddělení se zrušila a máme pouze lůžka následné péče, kam přicházejí pacienti z nemocnic, ještě nedoléčení. 

Vy jste prošel i vyššími funkcemi? – Ano, od roku 1977 jsem dělal ředitele, musím dodat, že proti své vůli. Nechtěl jsem, ale kolegové primáři rozhodli. Za mého působení zde vzniklo resuscitační oddělení – ARO, které vedl doktor Pavel Nápravník. Ve zdravotnictví díky technice nastal ohromný pokrok, hlavně, co se týká interny, urologie. Díky endoskopii se zabránilo stovkám a stovkám operací. Já jsem chirurg, ale říkal jsem a stále říkám, že tento obor nemá příliš budoucnost. Podle mě zůstane jen plastika a úrazová chirurgie, ostatní nahradí technika. 

Jak je to se současným vybavením nemocnice? – Na tak malý špitál jsme docela záviděníhodně vybaveni, máme dokonce CT s výbornou lékařkou. Žádná čekací doba. Máme také velmi dobrou rehabilitaci, prostě myslím, že to, co jsme dokázali udržet má dobrou úroveň včetně příjemného personálu. 

Kromě výše jmenovaného postu jste byl taky primářem chirurgie? – Ano. 

Tragédii naší nemocnice zahájil podle mne doktor Šmucler

Kdy podle Vás nastal „pád“ nemocnice? – Tragédii naší nemocnice zahájil podle mne doktor Šmucler a samozřejmě v tom hrály velkou roli pojišťovny. Já si myslím, že za 25 let se tu bude s velkou slávou otevírat nová nebo nově renovovaná nemocnice. Malé špitály jsou totiž nutné. My nepotřebujeme všechna oddělení, potřebujeme internu a základní chirurgii, aby se úrazy mohly ošetřit na místě a nezatěžovaly špičková pracoviště. Ovšem současnou tragédií je velký nedostatek sester. Kdysi to bylo prestižní povolání, dnes to děvčata nechtějí dělat – dlouhá studia, mizerné platy, střídavé služby. Sestry, které vyjdou ze školy, nestačí zdaleka pokrýt prázdná místa. Ono prakticky totéž je i s lékaři. Snad se ale blýská na lepší časy. 

Myslíte i zdejší nemocnici? – Mohu říct, že současný majitel se opravdu snaží postavit nemocnici na nohy, poctivě pracuje na tom, aby špitál fungoval. Ale všechno je o penězích a lidech. 

(Jana Drahokoupilová)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT