NÁZORY: MUDr. Vlk: Ve zdravotnictví vidím závažnější problémy než předání neschopenky

25.6.2018
Autor:

Minulý týden jsem našel v dopisní schránce Pirátské listy. Poslanec parlamentu Lukáš Kolářík, předseda podvýboru pro IT a dávkové systémy, přispěl článkem „eNeschopenka může snížit riziko nákazy”. Příjde mi to stejné, jako bych radil začít rekonstrukci zchátralé budovy městského úřadu v Mariánských Lázních natřením okenních parapetů.

Jako příklad uvádí poslanec Kolařík (Piráti) výhodu, že elektronickou neschopenku pacient nemusí předat zaměstnavateli, a cestou tak šířit infekci, ale jít si lehnout do postele. Za 28 let, co pracuji jako praktický lékař, nepamatuji, že by měl někdo s odevzdáním neschopenky problém. Zato jiných oprávněných stížností slyším stále více. Například: Půl roku nemůžu sehnat zubaře, až mě nakonec ošetřili na pohotovosti v Karlových Varech. Pro léky musím do lékárny v Chebu nebo v Mariánských Lázních. Proč mi nemůžete napsat léky, které mi ještě předevčírem dávali v nemocnici? Problémy nesrovnatelně závažnější, než je předání neschopenky. To nikdo neřeší. Připadá mi to stejné, jako bych radil začít rekonstrukci zchátralé budovy mariánskolázeňské radnice natřením okenních parapetů. Je velmi pravděpodobné, že jednou pacient neschopenku nebude muset doručit do tří dnů zaměstnavateli, a sníží tak riziko šíření infekcí, jak si myslí pan poslanec. Napřed však bude muset zajet do města k lékaři, protože v obci, ve které bydlí, již žádný lékař nebude.

Dříve tu ordinovali čtyři specialisté. Dnes jsem tu sám

V roce 1990 jsem nastoupil do Lázní Kynžvart – městečka s necelou tisícovkou dospělých obyvatel. Pracovali zde praktický lékař pro dospělé, dětský lékař, stomatolog a gynekolog. Dnes jsem tu sám. Tento rok ukončila svoji činnost lékárna, přestože využívala počítač a výhody IT. Vesničtí lékaři ordinují většinou v několika obcích, několik hodin týdně. Co ordinace, to režijní náklady, to vybavení. Odborník IT jistě poradí, že si mohu pořídit malý počítač a převážet ho z ordinace do ordinace. Už teď převážím EKG, glukometr, „Quickmetr“, část dokumentace a starým lidem léky. Napadá mě, jestli by se rovnou nemělo povolit provozovat pojízdné ambulance, jak jsem je viděl v roce 1988 v Mongolsku. Povinné zavádění elektronizace a vyhrožování obrovskými pokutami současný stav jedině zhoršuje a přispívá k rušení ordinací. Počítač za vás práci ve zdravotnictví neudělá. Nepochybuji o tom, eneschopenku, erecept, ezdravotní knížku budou spravovat firmy se sídlem v Praze, program nebude nejlevnější a cestou několikerých každoročních aktualizací budou usurpovat lékaře. Průměrný plat zaměstnanců těchto IT firem bude násobkem průměrného platu zdravotníků.

10-vlk_doktor

(Oldřich Vlk, praktický lékař v Lázních Kynžvartu, Staré Vodě a Dolním Žandově)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT