Mariánské Lázně: Pohádky vytesané do kamene

9.7.2018
Autor:

Desítky tun pískovce z Hořic v Podkrkonoší už padly v uplynulých 14 letech na pětapadesát soch pohádkových postav postávajících v parku před hotelem Krakonoš.

Letos do pohádkové rodiny přibyly další tři. Šípkovou Růženku, prince a sousoší dvou kuchtíků uvedla v sobotu do vybrané společnosti jejich patronka, herečka Michaela Kuklová. O jakou pohádku se jedná tentokrát, je zcela zřejmé. „Co pohádka, to různý počet soch. Většinou jsou to hlavní postavy, jako loňský čert a Káča. Všechny jsou dílem akademického sochaře Michala Moravce, jemuž jako vždy asistovali studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské Hořice. Realizace soch tentokrát trvala perných šest dní a přivezli jsme sem na sedm tun pískovce,“ uvedl Pavel Moravec, syn autora soch, který na hořické škole působil jako profesor sedmatřicet let.

V pohádkovém parku najdeme například perníkovou chaloupku, Plaváčka, postavy ze Zimní královny a samozřejmě Krakonoše. Ten dokonce plní přání. Kdo správně spočítá, kolik soch je v pohádkovém ráji, pošeptá toto číslo Krakonošovi a poté se s přáním na rtech dotkne jeho berly, se může těšit, že se jeho tužba vyplní. Nakonec ale nesmí při svém odchodu zapomenout na to, zazvonit na pohádkový zvonec.

Autor: Vladimír Meluzin

Zdroj: https://karlovarsky.denik.cz/zpravy_region/pohadky-vytesane-do-kamene-20180707.html

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT