Z chátrající stáčírny bude chlouba města

19.7.2018
Autor:

Od loňského září prochází areál mariánskolázeňské stáčírny léčivých vod u Ferdinandova pramene rozsáhlou rekonstrukcí. Opravují se budovy a instalují nové technologie. Stavební práce se přehouply do závěrečné etapy. Investice za téměř sto milionů korun by měla být dokončena v říjnu letošního roku.

“Zatím se držíme harmonogramu, ale očekáváme, že by se nám to mohlo podařit i urychlit, což bych si přál, ale netlačíme na to,” uvedl Vojtěch Milko, výkonný ředitel Bohemia Healing Marienbad Waters. V současné době je hotová výrobní a skladová hala a ve zbytku areálu probíhají dokončovací práce. Finalizují se výrobní stroje a nová technologie za celkem 57 milionů korun, která kompletně nahradila tu původní. Také se rozhodovalo, jestli plnit do plastů nebo skleněných lahví. “Děláme vše proto, abychom v září stáčírnu otevřeli,” uvedl ředitel společnosti. Léčivá voda by se měla stáčet do plastu i skleněných lahví. “Očekáváme, že gastronomie bude chtít léčivé i minerální vody odebírat ve skle. Také některé exportní země mají o sklo zájem. Dimenzovali jsme tedy plnič, který umí jak sklo, tak plast,” přiblížil ředitel stáčírny. Na investici do technologie získala společnost Bohemia Healing Marienbad Waters pětačtyřicetiprocentní dotaci z operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Samotná rekonstrukce stáčirny se vyšplhala na dvačtyřicet milionů korun. I zde se podařilo investorovi dosáhnout na evropské dotační prostředky, a to ve výší 19 milionů korun.

6

Včetně zachování výroby vznikne i muzeum a kavárna

Bohemia Healing Marienbad Waters počítá se zachováním plnohodnotné výroby. “Chceme stáčet všechny prameny, které vyvěrají do stáčírny, to znamená Rudolfův pramen, Ferdinandův pramen a Aqua Maria,” dodal Milko. Projekt však počítá i s vybudováním lázeňské kavárny, která by měla být propojena s kolonádou Ferdinandova pramene, školicím centrem a po vzoru Bílinské kyselky, kterou společnost provozuje na severu Čech, i s muzeální částí, kde by měly probíhat pravidelné exkurze. “V Bílině je děláme pro školy, pro seniory i pro všechny obyvatele naší země, dokonce k nám jezdí návštěvníci už i ze Saska. Je to jakýsi den otevřených dveří, kdy umožňujeme všem zájemcům nahlédnout do výroby,” přiblížil ředitel společnosti. Investor se netají ale i dalším záměry. Po zprovoznění stáčírny plánuje zpracovat studii na využití volného pozemku, který je také součástí stáčírny. Vybudovat by zde chtěl kliniku pro sportovce. “Určitě nechceme suplovat medicínu, ale díky odborníkům bychom chtěli vybudovat kliniku, kde by se mohli sportovci po úrazech zase dostat do formy. Pokud to nebude možné, zlobit se nebudeme, ale rozhodně bychom chtěli tento pozemek využít ke zvelebení této lokality,” uzavřel Milko. (Jiří Škroch)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT