Kolonádu Ferdinandova pramene oživí historické pítko

2.8.2018
Autor:

Vedle velké rekonstrukce stáčírny minerálních vod, se u kolonády Ferdinandova pramene připravuje i další investice. Město plánuje obnovit pítko pramene Excelsior, které se tu v minulosti nacházelo. 

Zatímco oprava stáčírny za téměř sto milionů korun se chýlí ke konci a chystá se spuštění provozu, obnova historického pítka je teprve na začátku. Přesto se již ví, jak by asi mělo vypadat a jméno kterého pramenu by mělo nést. “Původní pramen neměl dostatečnou vydatnost. Připojen bude pramen se složením velice podobným původnímu a ponese název Excelsior II,” přiblížil Miroslav Míka, radní města.

Vzhled plánované stavby by měl vycházet z historického pítka. “Zatím není zpracována řádná projektová dokumentace. Bude se pravděpodobně vycházet z původního pítka, pokud to bude technicky možné a finančně přijatelné,” uvedl Jarmil Svoboda, z odboru investic a dotací. Projekt je v počáteční fázi. Odbor investic potvrdil, že město již jednalo se zástupci Léčebných lázní, které jsou majitelem pozemku, kde by mělo být vybudováno. Dále se společností Bohemia Healing Marienbad Waters, která je investorem probíhající rekonstrukce stáčírny a zároveň držitelem práv na čerpání zdroje minerální vody Excelsior a také majitelem jímacího zařízení na pozemku pro pítko. “Bude zadáno zpracování projektové dokumentace. Tato dokumentace bude muset být v souladu s dokumentací na úpravu jímací šachty, kterou si nechala zpracovat firma BHWM,” přiblížil Svoboda. Přesné náklady ještě vyčísleny nejsou, ale v rozpočtu na letošní rok je na tuto akci připraveno pět set tisíc korun. (Jiří Škroch)

1_a_pitko

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT