Ve městě chybí lavičky. Mohou za to vandalové i nedostatečné množství

28.8.2018
Autor:

Krásné a rozlehlé parky, vkusná úprava, to jsou Mariánské Lázně. Jenže v tom parku si občas není kde sednout a kochat se příjemným okolím. Oslovili jsme proto správce parkového mobiliáře Technický a dopravní servis, konkrétně jednatele Daniela Javůrka.

 

 

3_lavicka_b1

Stále jsou lavičky ničeny vandaly nebo odcizovány? V jakém množství?

Každý týden, převážně v dnech po víkendu se zaměstnanci TDS setkávají s několika poničenými či přemístěnými lavičkami. Ještě ve větším množství jsou vandaly ničeny odpadkové koše, které vedoucí svozu nachází v potoce, na kolejišti, v křoví, nebo ukopnuté ze stojanu. Dále rozkopané kryty na sloupech veřejného osvětlení apod.

Myslím, že lavičky nejen kupujete, ale i opravujete?

Každý rok se lavičky opravdu dokupují i opravují. Před jejich rozvozem do města, zpravidla na jaře, je pracovníci kontrolují, upevňují, dle potřeby natírají a umývají, což se v průběhu sezóny díky činnostem vandalů opakuje. V roce 2016 TDS ve spolupráci s městem realizoval nový vzhled lázeňských laviček. Konkrétně byly doplněny o vyrytý název „Mariánské Lázně“ a opatřeny kovovým štítkem na stojnách, aby se zamezilo jejich odcizováním. V rozpočtu města jsou za tímto účelem vymezeny samostatné položky.

V jakém množství je doplňujete?

Pouze na nákup laviček bylo na rok 2018 v rozpočtu města 80 000 Kč, za což TDS pořídil 10 kusů kompletních lázeňských laviček pro doplnění na tuto sezónu.

Kolik stojí ročně jejich údržba?

Každý rok je to odlišné, například v minulém roce zaměstnanci TDS opravili lavičky za 58 807 Kč.

 

 

Znáte přibližně číslo rozmístěných laviček?

V centru města a v parcích je přibližně rozmístěno 225 lázeňských laviček. Ostatní jsou na sídlištích a v přilehlých částech města, cca 210 kusů.

Kolik by jich muselo být, aby uspokojily hosty?

Ideální navýšení by bylo na celkem 500 ks laviček, to znamená dalších 40 ks lázeňských laviček a 30 ks ostatních. Jsou místa, kde by mohlo být více laviček, např. u Hotelové školy. Z tohoto parku jich však bylo několik odvezeno právě z důvodu opakovaného ničení.

(Jana Drahokoupilová)

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT