Město se nákupem modelu nejspíš připravilo o peníze

3.9.2018
Autor:

Zatímco pro hosta znamená jeho návštěva úžas, pro mariánskolázeňské zastupitele spíše vrásky. Řeč je o parku Boheminium. Na jedinečnou turistickou atrakci však stále vrhá stín nejasností nepřehledný nákup modelů z roku 2016. Městskou pokladnu pravděpodobně nákup jedné z maket připravil o 35.395 korun.

Jedná se o částku, kterou před dvěma lety zaplatilo město za nákup modelu železnorudského kostela Panny Marie Pomocné společnosti Finpor, nyní v likvidaci. Ta totiž podle podkladů, které má k dispozici i mariánskolázeňská radnice, nebyla v majetku prodávající strany. Jednáním o možnosti odkupu modelů pověřila tehdy městská rada někdejšího místostarostu a nyní náměstka hejtmanky Karlovarského kraje Martina Hurajčíka (ANO). Jeho vyjádření se ale do uzávěrky získat nepodařilo. Jestli nemohla být Mariánským Lázním tímto způsobena škoda, jasně neodpověděl ani stávající místostarosta Luděk Nosek (Volby 94), který obdržel stejnou otázku jako Martin Hurajčík a ostatní radní. “Odpovědi neznám, osobně jsem se v této záležitosti vůbec neangažoval, a to, že jsem převzal část agendy za pana Hurajčíka, neznamená, že jsem automaticky sdílel všechny poznatky z předchozích jednání,” uvedl místostarosta. Konkrétnější nebyl ani tehdejší starosta: “Neumím v tuto chvíli posoudit,” uvedl Petr Třešňák (Piráti) a pouze dodal, že věc tehdy řešil místostarosta Hurajčík. 

1_zelezna_ruda

Lázeňská radnice vlastníka miniatury znala

Kupní smlouva mezi akciovou společností Finpor a Mariánskými Lázněmi se podepsala 20. dubna 2016. Jaký dokument prokazoval vlastnictví 37 kupovaných modelů, odmítla radnice poskytnout. Naopak má redakce k dispozici prohlášení, ve kterém se Železná Ruda přihlásila k vlastnictví modelu kostela. “Město Železná Ruda se svým dopisem z 19. dubna 2016 přihlásilo k vlastnictví tohoto modelu, které doložilo kupní smlouvou, kopií předávacího protokolu a žádostí o vydání makety v souvislosti se soudními spory v roce 2001,” potvrdil železnorudský místostarosta Milan Kříž. Přesto Mariánské Lázně v rámci celého balíku miniatur za tento model zaplatilo 35.395 korun prodávající společnosti Finpor a v květnu téhož roku nakoupené miniatury převedlo do majetku Správy městských sportovišť. Pak ale není jasné, proč poté 10. června 2016 vedení města požádalo Železnou Rudu o výpůjčku modelu kostela, když za něj o dva měsíce dříve zaplatilo jiné společnosti za jeho odkup a vlastnictví Železné Rudy zpochybňovalo. V dokumentu, který má redakce k dispozici je jako půjčitel (vlastník) uvedeno město Železná Ruda. “Chápu vaše investigativní snahy před komunálními volbami, ale nedomnívám se, že téma jednoho modelu v miniaturparku zaslouží takovou pozornost,” uvedl místostarosta Nosek, kterému přísluší dohled nad městským majetkem. Kdo ví, možná si pak v podzimních volbách někteří politici nezaslouží takovou pozornosti voličů. (Jiří Škroch)

 

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT