SpaRun posedmé. Otázky pro hlavního organizátora Pavla Knáru

20.6.2019
Autor:

Sportovní akce spojená s nesportovními aktivitami. Čí to byl nápad?              

Můj. Spojovat obtížně spojovatelné věci mě odjakživa bavilo, proto již před sedmi lety, kdy proběhl první ročník závodu SpaRun Mariánské Lázně, byl program svázán s nesportovními aktivitami. Běžcům jsme nabídli kulturní vyžití (například kvarteto symfoniků) a naopak. Tento koncept se postupně rozšiřoval a letos proběhne pod zastřešujícím názvem MOVOMAL.

Co si lze pod tím názvem představit?

MOVOMAL, tedy moderní, vstřícné a otevřené Mariánské Lázně, má za cíl jednak prezentovat naše město tak, jak to vyjadřuje název a zároveň, a to především, předvést, že slouží místním ke všestrannému vyžití.

Jak to bude s během?

 Sportovní část pod názvem SpaRun2019 má své zázemí nadále na atletickém stadionu i trasa zůstává stejná jako v minulých ročnících. Je tak možné, aby si běžec mohl porovnat svůj dosažený výsledek s výsledky z minulých ročníků.

Stejně jako vloni doprovodí běžce na start Západočeský symfonický orchestr, nejstarší v Čechách.

Má tato akce zvuk i za hranicemi?

Poprvé jsme se dostali do série závodů Oberfälzer Volkslauf Cup. Tato série deseti závodů se uskutečňuje každoročně od roku 1993 a až doposud pořádající organizace nepovolily vstup nikomu jinému. Na opakovaných několikahodinových jednáních ve Weidenu se nám podařilo organizátory přesvědčit k oboustranné spolupráci. Lze tedy očekávat vyšší návštěvnost z blízkého zahraničí. Oni na rozdíl od nás mají převahu dětských běžců nad dospělými.

Máte ještě jiné novinky?

Další novinkou je post ambasadora, tedy jakési tváře celé akce. Je jím osobnost, která je v amatérském běžeckém sportu pravděpodobně nejskloňovanější, tedy ultramaratonec, propagátor a trenér běhu a v neposlední řadě i zakladatel vyhlášené běžecké školy pan Miloš Škorpil.

Mediálním partnerem závodu je nedávno vzniklý Český rozhlas Karlovy Vary.

Mimosportovní program se bude odehrávat také na stadionu?

Většina mimosportovního programu se uskuteční na kolonádě nebo v jejím okolí, a to v rámci takzvaného buskingu. Busking, coby pouliční umění, je označení pro jakékoliv umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní či třeba artistické – na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou házejí drobné mince do přistaveného klobouku nebo do krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.

Na co konkrétně se lze těšit?

Pravděpodobně divácky nejzajímavější bude vystoupení Cie Pied Perchés. Soubor se snaží o vytvoření vazby mezi Švýcarskem a Českou republikou tak, že prezentuje témata, která mohou zajímat diváky v obou zemích. Cie Pieds Perchés je novocirkusový soubor, s působištěm v České republice, Švýcarsku a Francii. Základ tvoří duo Stéphanie N’Duhirahe a Morgane Widmer. Znají se už odmalička. V mládí obě dvě objevily cirkusové umění ve Švýcarsku, překvapivě obě dvě závěsnou akrobacii na vertikálním laně, což se posléze stalo jejich nejoblíbenějším způsobem sebevyjádření. Vyvinuly vlastní metodiku výuky akrobacie na vertikálním laně. Před vytvořením souboru již společně vystupovaly několik let v zahraničí. Například na festivalech jako jsou Jours de cirque v Quebecu, Frisanco v Itálii, Festival d’Aurillac ve Francii, nebo v divadle L’Elastique Citrique ve Švýcarsku, případně Zahrada na Slovensku. 

Mohou Mariánskolázeňští někoho znát?

Pouze dva aktéři z celého programu již v Mariánských Lázních vystupovali. Jedním  je zkušený žonglér Kašpar Klepal, který na minulém ročníku předvedl nápaditou šou pro děti i dospělé a připojil i provazochodecký a žonglérský workshop. Druhým je kynžvartská kapela The Wild Roots, která netradičně vystoupí akusticky. Lze se těšit i na energické vystoupení Balkan Party Bandu.

Osobně se nejvíc těším na vystoupení dua Flaškinet. To jsou dva nápadití kluci hrající na nástroj vyrobený z pivních lahví a mají na svém kontě například i živé vystoupení v České televizi během přenosu ligy mistrů.

Zajímavým zpestřením bude jistě mladá tvář z Karlových Varů Samuel Navara. 

Tento výčet ještě jistě není úplný, ale naopak může dojít i ke změnám interpretů, protože buskeři bývají zhusta volnomyšlenkářští.

Kulturu jsme tedy probrali. A co chuťové buňky, budou taky odměněny?

Aby příchozí návštěvníci nestrádali hlady, v rámci Movomalu bude k dispozici i Foodfestiválek, tedy jakási menší varianta velmi úspěšného Foodfestivalu. Snažili jsme se vybrat nabídku co nejpestřejší a zároveň i trochu netradiční. Na kolonádě bude tak možné ochutnat například sýrový raclette, sendviče, falafel, oříšky, trhané vepřové, žebra, hovězí brisket, plant based food či pravé belgické hranolky. O pitný režim se postará pan Nekovář s Chodovarem a pojízdná kavárna.

Je to náročná akce, z čeho máš největší radost?

Největší radost mi dělá stabilní realizační tým, který se od letoška rozrostl. Už samotná existence tohoto týmu, který funguje nad očekávání dobře, je vlastně takovým motorem a důvodem, proč v tomto počínání pokračovat dál. Největší „neradost“ mi vždy způsobí nesnáze, které se většinou vyskytnou tam, kde to do té doby fungovalo bezvadně a kde bych problém nečekal. Je třeba být neustále připravený, ale ne vždy se to podaří.

Tak ať těch „neradostí“ je minimum a počasí slunečné.Movomal 19

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT