Co dělají v létě mariánskolázeňští hasiči?

17.7.2019
Autor:

Na to jsme se zeptali velitele HZS npor. Martina Gaiera

  Měsíc červen se tradičně nesl v duchu tzv. preventivně výchovných akcí. Tradičně zajíždíme na návštěvu do školky v Úšovicích, jsme zváni na Dětské dny, jsme pravidelnými účastníky akce „Mezi nebem a zemí“, podílíme se na kulturním dění v okolních obcích. Školy a školky, nebo jen jednotlivé třídy pak navštěvují stanici hasičů. Ukážeme techniku, prostory stanice, povíme dětem něco o naší práci, autech a prostředcích, které používáme, svezeme je autem a samozřejmě máme pro ně připravenou překážkovou dráhu se stříkáním na dřevěný domeček. V teplých dnech pak nebyla nouze o „ochlazení“ vodou z hadice. Jednou to na stanici vypadalo jako válka dětí proti hasičům. Důležité bylo, že se všem, alespoň doufám, na návštěvě u hasičů líbilo.

A co požáry?

  S ohledem na teplo a sucho musím konstatovat, že požárů nebylo moc, spíš drobné záležitosti – požár odpadkového koše, kuchyně a lesního porostu. Naštěstí nic hrozného, přesto byli chlapi během chviličky dokonale zpocení. Ještě že máme v Mariánských Lázních prameny, alespoň pití jsme měli v těchto parných dnech dost.

Nechybíte taky u dopravních nehod

  Ty tvořily větší část výjezdů, celkem10. Za zmínku stojí dvě nehody, které se staly během čtyř dnů na úplně stejném místě, mezi obcemi Vysoká a Horní Žandov. U obou nehod zasahovala stejná směna a zpočátku si kluci mysleli, že jedou opětovně na již proběhlou nehodu uklidit nějaké zbytky. Jaké však bylo jejich překvapení, když ve stejném stromě bylo „napasované“ úplně jiné auto. Zkrátka náhoda. Na vině je většinou lidský faktor. Tak nám prosím, milí řidiči, jezděte v klidu, hlavně teď, když máme „rozkopáno“ téměř všude a všichni pospíchají.

  Do technických zásahů, kterých je nejvíc v průběhu celého roku nám přibyla v teplých dnech likvidace bodavého hmyzu, jinak se většinou jedná o snesení pacientů, otevírání bytů, o padlé stromy apod..

Tedy zatím žádná velká tragédie, ale léto teprve začíná.

  Máte pravdu. Začátek července byl ve znamení prověřovacího cvičení – evakuace tábora při větrné smršti. Cvičení se povedlo, ukázala se připravenost, ale objevily se nedostatky, které je potřeba příště nebo v rámci skutečného zásahu odstranit. Jednalo se spíš o drobnosti, ale na nich někdy stojí úspěch či neúspěch celé akce.

  Na měsíc září máme pak plánovanou akci „Pokud neprojedeme, tak Vás nezachráníme“. Budeme ve spolupráci s Policií ĆR projíždět zejména sídliště, vytipovaná místa ve městě a soustředíme se na průjezdnost ulic. Množí se nám případy, kdy ani vozidla ZZS či hasičů, neprojedou ulicí, protože mnozí řidiči zaparkují tam, kde to je zakázáno, nebo nenechají dostatek místa na projetí vozidla. Opět je to vše jen o lidech, o jejich mnohdy bezohledném chování. Doufám, že jsem teď nenaštval řidiče, určitě ne ty slušné, a dovolte mi, abych všem občanům popřál klidné a pohodové prázdniny, příjemnou dovolenou a setkání s hasiči raději jen na některé z dalších tzv. preventivně výchovných akcích.

                                                                                                                 npor.Martin Gaier

                                                                                                                    velitel stanice

 (Foto archiv HZS)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nelze vložit komentář.

   ***
***
Skylink radost se dívat
Skylink radost se dívat
Oficiální stránky města
Oficiální stránky města
TVML na Facebooku
TVML na Facebooku
Sběrna v prodejně TVSAT
Sběrna v prodejně TVSAT